Thema
In een circulaire economie bestaat geen afval. Afval is namelijk grondstof. Hoe bewegen we mensen naar een circulair Nederland in 2050?
Overzicht
Mensen laten afval achter op straat, terwijl 10 meter verderop een afvalbak staat. Ze gooien al hun afval in dezelfde bak, terwijl je duidelijk hebt uitgelegd dat hoe belangrijk het is om afval te scheiden. Ze kopen nieuwe spullen, terwijl er om de hoek een kringloopwinkel is. En hoewel het ze duur kan komen te staan, laten ze de poep van hun hond liggen. Je wilt deze problematiek graag efficiënt aanpakken zonder hoge reinigingskosten en dure boetes. Hoe creëer je duurzame gedragsverandering?
De circulaire economie is vervuld van gedrag. Vuil wordt pas zwerfafval wanneer mensen het op straat gooien. De textielberg wordt groter, omdat de vraag naar nieuwe kleding blijft bestaan.
Menselijk gedrag is complex, waardoor informeren en beboeten lang niet altijd effectief is. Inspelen op gedragsmechanismen zet daarentegen wel zoden aan de dijk. Wij bedenken effectieve en schaalbare interventies op basis van wetenschappelijk gedragsonderzoek. Interventies die langdurig werken, omdat ze inspelen op de oorzaak van het probleem. Gedragsverandering is namelijk maatwerk. Je past gedragskennis bijvoorbeeld toe in beleidsvorming, de inrichting van de openbare ruimte of in een communicatiecampagne.
Weten hoe wij deze werkwijze toepassen?
Kijk hier hoe we in Rotterdam zwerfafval verminderden én een veiliger gevoel creëerden met één aanpak.
Vraagstukken
Wij houden ons bezig met:
Cijfers
91%
minder bijplaatsing in Rotterdam.
70%
toename van het aantal bezoekers in een webshop voor kringloopaankopen.
96%
minder groepjes die afval achterlaten op het Waalstrand in Nijmegen.
32%
afname van het aandeel GFT+E in het restafval in Helmond.
Onze projecten
Waar veel mensen zijn, ontstaat ook veel afval. Hoewel er in de meeste steden genoeg afvalbakken staan, maakt niet iedereen daar even goed gebruik van. Het resultaat: zwerfafval. Wij hielden de pleinen in Den Haag schoon door afvalbakken een opvallend kleurtje te geven. Een felgroen exemplaar springt in het oog! Hierdoor vinden en gebruiken mensen de afvalbakken sneller.
We kraken regelmatig onze hersenen op het fenomeen bijplaatsingen: afval dat bewoners naast de ondergrondse container zetten. Weten bewoners niet hoe ze het afval moeten scheiden of hoe de container werkt? Of spelen onbewuste processen hierbij juist een rol?
Afval scheiden? Liever afval voorkomen! In Amersfoort ontwikkelden we een campagne om verpakkingsvrij winkelen te stimuleren. We zetten in op een nieuwe sociale norm en het bestendigen van nieuw gewoontegedrag. Eigen verpakking? Ja graag! Lees meer.
Hoe zet je in op het gedrag van consumenten, om zo de milieudruk op de textielketen te verlagen? Wij ontwikkelden een gedragsstrategie voor Nederland met als doel mensen minder nieuwe kleding en meer tweedehandskleding te laten kopen.
Ons aanbod
We onderzoeken jouw gedragsvraagstuk en adviseren over effectieve oplossingen die gedrag langdurig veranderen, op basis van wetenschap. In de vorm van een gedragsinterventie of een campagnestrategie. Ook ondersteunen we bij de implementatie en meten we het effect van de interventie of campagne.
Op zoek naar onderzoek en advies?
We inspireren je met lezingen, geven je handvatten voor gedragsverandering in workshops of leiden je op tot gedragsveranderaar. Altijd op maat gemaakt. In samenwerking met de Behavior Change Academy geven we incompany- en postacademische opleidingen. Of we slaan de handen ineen met onze themateams voor een specialisatieopleiding.
Op zoek naar een lezing, workshop of opleiding?
We zorgen voor de borging van gedragskennis in jouw organisatie. Door een talentvolle gedragsveranderaar te detacheren in jouw organisatie, je gedragscoaching te geven door een ervaren gedragsexpert of zelfredzaam te maken met gedrag door onze Behavior Change Tool.
Op zoek naar de borging van gedragskennis in jouw organisatie?
Wil je zelf afvalproblematiek aanpakken met gedragsveranderingstechnieken en zo zorgen voor een blijvend resultaat? Dan is onze driedaagse in-company cursus Afval & Gedrag wat voor jou! Samen komen we tot een effectieve oplossing voor jouw afvalcasus en geven we je de kennis en concrete handvatten om in de toekomst ook andere afvalproblemen bij de kern aan te pakken. Meer dan 400 professionals uit afvalland gingen je voor en zij beoordeelden de cursus met gemiddeld een 8,7.
Wethouder Diks, Gemeente Leeuwarden
Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Circulaire economie & Afval. Mail of bel naar:
Of vul dit formulier in
VOORUITGANG DOOR
GEDRAGSVERANDERING
We zijn altijd op zoek
naar getalenteerde gedragsveranderaars. Interesse? Stuur ons een mailtje.
GEDRAGSVERANDERING
We vinden het altijd interessant om in contact te komen met getalenteerde gedragsveranderaars.
Stuur ons een mailtje.
Zit je met een vraagstuk over gedrag binnen de circulaire economie? Laten we sparren! Bel mij op 0642551633 of mail: