Case

91% minder bijplaatsing

In de Tarwewijk in Rotterdam was dagelijks sprake van een grote hoeveelheid bijplaatsingen naast ondergrondse containers. We ontwikkelden de ContainerCoat samen met ANDC die leidde tot een bijplaatsingsreducatie van maar liefst 91%! Klik hier voor een filmpje over de interventies.

Waarom bijplaatsingen aanpakken?

Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Amersfoort, Arnhem, Enschede, Haarlem, Heerenveen, ’s Hertogenbosch, Leeuwarden, Nijmegen, Wageningen en Zoetermeer hebben we verschillende interventies toegepast om het aantal bijplaatsingen te verminderen. Door bijplaatsingen krijgt een wijk een rommelige uitstraling. Het leidt tot ergernissen onder bewoners, maar ook onder vuilnismannen die daardoor de ondergrondse containers niet goed kunnen legen.

Analyse en interventie

Schone plek lokt schoon gedrag uit

Op een schone en prettige plek gedragen we ons schoner. Door de ondergrondse containers op te fleuren met een grasmat en bloemen zorgde we voor een betere beleving bij de containers. Het gras en de bloemen activeren daarnaast associaties met de natuur. In de natuur gedragen we ons schoon. Wanneer deze associaties actief zijn, gedragen we ons onbewust schoner. Deze techniek wordt in de gedragspsychologie ook wel priming genoemd. De grasmat noemden we de ContainerCoat.

Moeilijker maken

Door een buxushaag te plaatsen op de containerplaat maakten we het bewoners lastiger om afval bij te plaatsen. De drempel om afval op een buxushaag te leggen is namelijk een stuk hoger dan het dumpen van afval op een containerplaat. Verder zorgde de buxushaag er voor dat natuurassociaties werden geactiveerd en de beleving werd verbeterd.

Kennis vergroten

Als bewoners afval niet naast de container moeten plaatsen, wat moeten ze dan wel met het afval doen? Huisvuilzakken horen in de container, maar wat moet er met grofvuil gebeuren? Om bewoners duidelijk te maken dat Rotterdam dit gratis aan huis ophaalt werd deze boodschap gecommuniceerd met stickers op de container en stoepcommunicatie.

Een combinatie van technieken

De vierde interventie was een combinatie van de grasmat met bloemen en de stoepcommunicatie en stickers over grofvuil. Zo speelden we tegelijkertijd in op een schoon gevoel én het verhogen van kennis.

Effectmeting en resultaat

De ContainerCoat samen met de stoepcommunicatie bleek het meest effectief.  Het aantal bijplaatsingen nam hier af met maar liefst 91%! Ook keken we naar de mening van bewoners. Wat vinden zij eigenlijk van de ContainerCoats? In de Tarwewijk waren 88% van de bewoners positief over de interventies en vond 66% dat er minder afval bij de containers lag. Een positief resultaat dus!

Samenwerken?

Vraag het Luuk

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Circulaire economie & Afval. Mail of bel naar:

Of vul dit formulier in

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.