Thema

verkeersveiligheid

Veilige en vlotte mobiliteit begint bij menselijk gedrag.

Overzicht

Rijden zonder afleiding van smartphones, netjes wachten op groen licht en je aan de snelheidslimiet houden. Verkeersveiligheid heeft altijd met menselijk gedrag te maken. En dit gedrag blijkt niet zo rationeel: veel ervan gaat op de automatische piloot, waardoor er nog te vaak onveilige verkeerssituaties ontstaan. Bovendien willen we ons niet laten vertellen wat we moeten doen en zelfs als we willen veranderen blijkt dit lastig door ingesleten gedragspatronen. Alleen infrastructuur, innovatieve technologie of een communicatiecampagne zijn niet voldoende voor langdurige gedragsverandering als het gaat om verkeersveiligheid. Wij spelen met gedragsinterventies in op de oorzaak van het probleem: effectief, relatief goedkoop en schaalbaar.

Vraagstukken

  • Tegengaan van alcohol en drugsgebruik in het verkeer
  • Stimuleren van ‘wachten op groen’
  • Autonoom rijden geaccepteerd en veilig maken
  • Naleven van rij- en rusttijden door vrachtwagenchauffeurs
  • Tegengaan van afleiding door mobiele telefoons
  • Zichtbaarheid van fietsers en voetgangers verbeteren
  • Conflictsituaties in het verkeer verbeteren
  • Naleving van verkeersregels verbeteren, zonder te hoeven handhaven

Cijfers

2x vaker

Fietsers stoppen na onze gedragsinterventie twee keer vaker voor rood licht in Amsterdam.

50 minder

We zorgen voor 50 spookfietsers per dag minder op de Erasmusbrug in Rotterdam.

Krijg een uur gratis advies van een van onze gedragsexperts over jouw vraagstuk rondom verkeersveiligheid.

Onze projecten

Fietslab010

In gemeente Rotterdam voerden we experimenten uit voor vier problemen rondom fietsgedrag: spookfietsen, roodlichtnegatie, smartphonegebruik en fietsen zonder licht.

Roodlichtnegatie

Voor gemeente Amsterdam testten we gedragsinterventies om fietsers voor rood te laten stoppen. Onze interventies zorgden voor 1,5 tot 2 keer zoveel stoppende fietsers voor rood licht op de langetermijnmeting. Deze effecten bleven bestaan toen de interventies werden weggehaald.

Download hier ons handboekje Mobiliteit & Gedrag

Ons aanbod

Onderzoek & Advies

We onderzoeken jouw gedragsvraagstuk en adviseren over effectieve oplossingen die gedrag langdurig veranderen, op basis van wetenschap. In de vorm van een gedragsinterventie of een campagnestrategie. Ook ondersteunen we bij de implementatie en meten we het effect van de interventie of campagne.

Op zoek naar onderzoek en advies?

Opleiding & Inspiratie

We inspireren je met lezingen, geven je handvatten voor gedragsverandering in workshops of leiden je op tot gedragsveranderaar. Altijd op maat gemaakt. In samenwerking met de Behavior Change Academy geven we incompany- en postacademische opleidingen. Of we slaan de handen ineen met onze themateams voor een specialisatieopleiding.

Op zoek naar een lezing, workshop of opleiding?

Kennisborging

We zorgen voor de borging van gedragskennis in jouw organisatie. Door een talentvolle gedragsveranderaar te detacheren in jouw organisatie, je gedragscoaching te geven door een ervaren gedragsexpert of zelfredzaam te maken met gedrag door onze Behavior Change Tool.

Op zoek naar de borging van gedragskennis in jouw organisatie?

Opleiding Mobiliteit & Gedrag

In samenwerking met de Behavior Change Academy verzorgen we een opleiding over mobiliteit en gedrag waarin je leert hoe je kennis over gedragsverandering toepast in jouw werkveld.

Gedragsscan Verkeersveiligheid

Met onze gedragsscan helpen we je te achterhalen of jouw verkeersveiligheidsinitiatieven effectief zijn in gedragsverandering

Quickscan Verkeersveiligheids-interventies

Wil je er zeker van zijn dat je beleidsplan, communicatie of campagnestrategie aansluit bij de behoefte van je doelgroep? En daarmee aanzetten tot het gewenste gedrag. Maak dan gebruik van onze gedragsscan.

Vraag het Jorn

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Verkeersveiligheid Mail naar:

Of vul dit formulier in

Tevreden klanten

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.

Hallo, ik ben Jorn.

Zit je met een vraagstuk over verkeersveiligheid? Laten we sparren! Bel mij op 0653711958 of mail: