Thema

Energietransitie

De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Inzichten en technologieën zijn voorhanden, maar het zijn mensen die uiteindelijk de keuze maken voor duurzame energie, het besparen van energie of het verduurzamen van hun omgeving. De vraag is alleen, hoe geef je hen een duwtje in de juiste richting?

Overzicht

Mensen zijn sceptisch over het effect van hun bijdrage aan klimaatverandering: ‘Zonnepanelen op mijn dak zullen het verschil niet maken!’ Of ze hebben wel de juiste intentie, maar weten niet waar te beginnen: ‘Wat is de beste manier om mijn woning te isoleren?’

Gedragsverandering binnen de energietransitie is maatwerk. Het aanzetten van burgers tot eenmalige investeringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, vergt bijvoorbeeld een andere aanpak dan het veranderen van dagelijkse handelingen, zoals de verwarming een tandje lager. Eenmalige investeringen vergen tijd, geld en cognitieve capaciteit van de burger. Dagelijkse handelingen vragen juist om een aanpak die sterk gewoontegedrag verandert. Onze gedragspsychologen helpen om de juiste aanpak te vinden.

Vraagstukken

  • Van het gas af

  • Plaatsen van zonnepanelen of warmtepomp

  • Isoleren van de woning

  • Vervangen van elektrische apparaten

  • Energie gebruiken buiten de piekmomenten

  • Kiezen voor groene energie

  • Energiebesparende maatregelen

Krijg een uur gratis advies van een van onze gedragsexperts over jouw vraagstuk rondom de energietransitie

Onze projecten

Gedragsstrategie energietransitie

Voor de provincie Drenthe ontwikkelden we een strategie voor een campagne om Drenten mee te nemen in de energietransitie. De campagne richtte zich op grote eenmalige gedragingen, zoals het installeren van zonnepanelen, en klein gewoontegedrag, zoals de verwarming een graadje lager. 

Aardgasvrije wijk

In 2050 streeft Nederland naar aardgasvrije woningen. Zo ook in Rotterdam. Wij hielpen deze gemeente met de belangrijkste gedragsinzichten waar zij hun communicatiestrategie omtrent aardgasvrij wonen op baseerden. 

 

Piekmomenten vermijden

’s Ochtends en ’s avonds verbruiken veel mensen energie, waardoor piekbelastingen ontstaan. Om al die huishoudens op die momenten van energie te voorzien worden fossiele brandstoffen gebruikt. Overdag kan echter een beroep worden gedaan op groene energie, opgewekt door zon of wind.

We ontwikkelden de ‘Energie Wijzer’, een lampje dat aangeeft op welke momenten energieverbruik duurzaam is door rood of groen te branden. Op die manier stimuleerden we burgers om thuis minder energie te verbruiken tijdens de zogenaamde piekmomenten. De kleur van het lampje geeft feedback en de juiste informatie aan bewoners. Ook wordt men door de kleur herinnerd aan het gewenste gedrag. Een simpele, maar effectieve interventie om gedrag te veranderen!

Door onze samenwerking met D&B heb ik ervaren dat het toepassen van een gedragsstrategie op je communicatiestrategie echt van meerwaarde kan zijn. Dit heeft ons geholpen de communicatie dusdanig in te richten dat het daadwerkelijk aansluit bij hoe Drenthe denkt en doet.

Sumitra Schipper
 Projectcommunicatieadviseur Energie bij Provincie Drenthe

Ons aanbod

Onderzoek & Advies

We onderzoeken jouw gedragsvraagstuk en adviseren over effectieve oplossingen die gedrag langdurig veranderen, op basis van wetenschap. In de vorm van een gedragsinterventie of een campagnestrategie. Ook ondersteunen we bij de implementatie en meten we het effect van de interventie of campagne.

Op zoek naar onderzoek en advies?

Opleiding & Inspiratie

We inspireren je met lezingen, geven je handvatten voor gedragsverandering in workshops of leiden je op tot gedragsveranderaar. Altijd op maat gemaakt. In samenwerking met de Behavior Change Academy geven we incompany- en postacademische opleidingen. Of we slaan de handen ineen met onze themateams voor een specialisatieopleiding.

Op zoek naar een lezing, workshop of opleiding?

Kennisborging

We zorgen voor de borging van gedragskennis in jouw organisatie. Door een talentvolle gedragsveranderaar te detacheren in jouw organisatie, je gedragscoaching te geven door een ervaren gedragsexpert of zelfredzaam te maken met gedrag door onze Behavior Change Tool.

Op zoek naar de borging van gedragskennis in jouw organisatie?

Workshop energietransitie & gedrag

Ben je op zoek naar een gedragsvisie op jouw casus binnen de energietransitie? Wij geven ook workshops. We nemen je in deze workshop mee in de wereld van gedragsverandering en passen dit gelijk toe op de praktijk. Want waar je ook bent in het proces van de energietransitie, overal komt menselijk gedrag om de hoek kijken. Klinkt dit interessant? Lees hier dan meer over onze workshop.

Vraag het Luuk

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Energietransitie. Mail of bel naar:

Of vul dit formulier in

Tevreden klanten

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.

Hallo, ik ben Luuk.

Zit je met een vraagstuk over energie? Laten we sparren! Bel mij op 0642551633 of mail: