Thema

werkveiligheid

Jaarlijks gebeuren er in Nederland meer dan 200.000 arbeidsongevallen, waarvan gemiddeld 60 met een dodelijke afloop. Directe oorzaken zijn bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, zware fysieke belasting en werken op grote hoogte. Maar: als het gaat over veiligheid, dan staat of valt alles uiteindelijk met het gedrag van mensen. Het is de combinatie van het gedrag van verschillende mensen dat bepaalt of een risico een daadwerkelijk gevaar wordt, en hoe groot de consequenties zijn als er iets misgaat. 

Overzicht

(On)veilig werken is een kwestie van gedrag

Onveilig werken is meestal een gedragsprobleem. Van een ladder vallen, je rug bezeren door verkeerd te tillen, ziekte door het inademen van giftige stoffen: deze problemen ontstaan vaak omdat werknemers veiligheidsvoorschriften negeren. Alleen als zij hun gedrag aanpassen kun je zulke ongevallen en ziekten voorkomen. Maar dit is lastig.

Je herkent de volgende uitspraken misschien wel bij jouw medewerkers: ‘Mij overkomt toch niks’, ‘Hier heb ik geen tijd voor hoor’, ‘Ik wilde het wel doen, maar ik ben het vergeten’. Dit zijn uitingen van psychologische weerstanden die onveilig werken veroorzaken. Pas als je slim inspeelt op zulke drijfveren kun je gedragsverandering bereiken. Pas dan kun je ervoor zorgen dat je medewerkers veilig werken. We leggen graag uit hoe wij hierbij helpen.

Vraagstukken

  • Werken met gevaarlijke stoffen

  • Preventiegedrag op de werkvloer

  • Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E)

Krijg een uur gratis advies van een van onze gedragsexperts over jouw vraagstuk rondom werkveiligheid

Onze projecten

Stimuleren juist gebruik ademluchtbescherming

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf ons de opdracht om gedragsinterventies te ontwikkelen en uitvoeren in samenwerking met de brandweer. De brandweer wilde medewerkers stimuleren vaker en beter gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen. 

We ontwikkelden een interventie bestaande uit een briefing met de urgentie en een duidelijk stappenplan voor een buddycheck. Daarnaast bedachten we de ‘hub’, waar manschappen en de bevelvoerder samen 3 minuten uitdampen.

Werk je bij een brancheorganisatie? Wij helpen ook met RI&E!

Hoewel dit verplicht is, zijn er veel bedrijven die hun RI&E nog niet op orde hebben. Ze doen de RI&E niet (regelmatig genoeg), haken halverwege af of ondernemen geen actie op de risico’s die ze identificeren. Ontwikkelde je een RI&E-tool die nog niet optimaal gebruikt wordt? Wij helpen je door de huidige tool te analyseren, en concrete aanbevelingen te doen over hoe je hem nog beter kunt laten aansluiten op hoe mensen werken.

Ons aanbod

Onderzoek & Advies

We onderzoeken jouw gedragsvraagstuk en adviseren over effectieve oplossingen die gedrag langdurig veranderen, op basis van wetenschap. In de vorm van een gedragsinterventie of een campagnestrategie. Ook ondersteunen we bij de implementatie en meten we het effect van de interventie of campagne.

Op zoek naar onderzoek en advies?

Opleiding & Inspiratie

We inspireren je met lezingen, geven je handvatten voor gedragsverandering in workshops of leiden je op tot gedragsveranderaar. Altijd op maat gemaakt. In samenwerking met de Behavior Change Academy geven we incompany- en postacademische opleidingen. Of we slaan de handen ineen met onze themateams voor een specialisatieopleiding. 

 

Op zoek naar een lezing, workshop of opleiding?

Kennisborging

We zorgen voor de borging van gedragskennis in jouw organisatie. Door een talentvolle gedragsveranderaar te detacheren in jouw organisatie, je gedragscoaching te geven door een ervaren gedragsexpert of zelfredzaam te maken met gedrag door onze Behavior Change Tool. 

 

Op zoek naar de borging van gedragskennis in jouw organisatie?

Vraag het Sabine

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Werkveiligheid. Mail naar:

Of vul dit formulier in

Tevreden klanten

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.

Hallo, ik ben Sabine.

Zit je met een vraagstuk over werkveiligheid? Laten we sparren! Bel mij op 0634339795 of mail: