Thema

Klimaatadaptatie & natuurinclusiviteit

Wij zien de mens als onderdeel van de natuur. Hoe stimuleren we mensen om hun gedrag af te stemmen op het veranderende klimaat?

Overzicht

Het klimaat verandert en dat vergt aanpassingen van overheden, bedrijven en burgers. Dat betekent aanpassen aan natuurgeweld, zoals overstromingen en droogtes. Maar ook bijdragen aan natuurbehoud, zoals groene daken of kwalitatieve vergroening van tuinen. En dat begint allemaal bij gedrag. Het zijn immers mensen die een speciale bloemenmix voor bijen zaaien of regenwater opvangen met een ton. 

Vraagstukken

  • Hoe zorg je ervoor dat inwoners hun tuin vergroenen, bijv. door een nestkast of insectenhotel te plaatsen?

  • Hoe stimuleer je inwoners om hun tuin kwalitatief te vergroenen? (d.w.z. groen dat past bij de omgeving)

  • Hoe stimuleer je burgers om hun huis en tuin klimaatbestendig te maken, zoals het aanschaffen van een regenton of het vergroenen van daken?

  • Hoe voorkom je hittestress en stimuleer je insmeren, de schaduw opzoeken of binnen blijven bij hoge temperaturen?

  • Hoe verhoog je waterveiligheid zoals je dakgoot regelmatig schoonmaken of zandzakken neerzetten om het water buiten te houden?

Krijg een uur gratis advies van een van onze gedragsexperts over jouw vraagstuk rondom klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit

Onze projecten

Waterbewust ondernemen

We onderzochten hoe we ondernemers in de glastuinbouw kunnen stimuleren om waterbewust te ondernemen en te stoppen met lozen in de sloot en bodem, voor het Hoogheemraadschap van Delfland. We ontwierpen onder andere een flyer van een lokale held waarin we weerstand verlaagden en inspeelden op sympathie door een gelijke afzender te gebruiken: een glastuinbouwer.

Noodplan overstromingen

Om waterveiligheid te verhogen maakten we een gedragsstrategie in opdracht van gemeente Dordrecht. Hiermee speelden we in op voelen dat er een overstromingsrisico is en het belangrijk vinden om hierop voor te bereiden, vertrouwen hebben dat je zelf het risico kunt verminderen door een goede voorbereiding en een noodplan maken ter voorbereiding.

De kleine toiletknop

Voor Vitens onderzoeken we hoe we burgers stimuleren om de kleine toiletknop te gebruiken. Dit bespaart al 3 liter water per keer!

Bestrijdingsmiddelen in tuinen

Voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzochten we gedragsbepalende factoren omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. We ontwierpen een gedragsinterventie en toetsten deze in een pilotonderzoek op effectiviteit.

Burgers vergroenen hun omgeving

Van D&B leerden wij om van een ambitieus doel zoals waterbesparing te komen tot concrete gedragsverandering. Door de psychologie achter gedrag te onderzoeken leren we onze klanten nog beter begrijpen.

Amelie Ribbers
Adviseur Vernieuwing & Klantinteractie bij Vitens

Ons aanbod

Onderzoek & Advies

We onderzoeken jouw gedragsvraagstuk en adviseren over effectieve oplossingen die gedrag langdurig veranderen, op basis van wetenschap. In de vorm van een gedragsinterventie of een campagnestrategie. Ook ondersteunen we bij de implementatie en meten we het effect van de interventie of campagne.

Op zoek naar onderzoek en advies?

Opleiding & Inspiratie

We inspireren je met lezingen, geven je handvatten voor gedragsverandering in workshops of leiden je op tot gedragsveranderaar. Altijd op maat gemaakt. In samenwerking met de Behavior Change Academy geven we incompany- en postacademische opleidingen. Of we slaan de handen ineen met onze themateams voor een specialisatieopleiding.

Op zoek naar een lezing, workshop of opleiding?

Kennisborging

We zorgen voor de borging van gedragskennis in jouw organisatie. Door een talentvolle gedragsveranderaar te detacheren in jouw organisatie, je gedragscoaching te geven door een ervaren gedragsexpert of zelfredzaam te maken met gedrag door onze Behavior Change Tool.

Op zoek naar de borging van gedragskennis in jouw organisatie?

Vraag het Luuk

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Klimaatadaptatie & Natuurinclusiviteit. Mail naar:

Of vul dit formulier in

Tevreden klanten

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.

Hallo, ik ben Luuk.

Zit je met een vraagstuk over klimaatadaptatie of natuurinclusiviteit? Laten we sparren! Bel mij op 0642551633 of mail: