driedaagse cursus
afval & gedrag

Tijdens onze driedaagse in-company cursus Afval & Gedrag leer je hoe je zelf een effectieve aanpak ontwikkelt voor de afvalproblemen waar jouw organisatie mee kampt: bijplaatsingen, zwerfafval en/of afvalscheiding. De afgelopen twaalf jaar pasten onze psychologen gedragsveranderingstechnieken succesvol toe op tientallen afvalcasussen. Met deze kennis en ervaring begeleiden we jou tijdens de cursus naar een effectieve aanpak voor je eigen afvalcasus. Ook geven we je concrete handvatten voor het inzetten van gedragsveranderingstechnieken bij andere toekomstige (afval)problemen van jouw organisatie. Je leert de basis van het vak zelf toepassen, waardoor je technieken flexibel kan inzetten, gedragsverandering borgt in je organisatie en kosten bespaart.

Hoe zit de cursus in elkaar?

Onze ervaren trainers starten de cursus met de basisprincipes van gedragsverandering: welke basisbehoeften, psychologische motieven en weerstanden en omgevingsfactoren sturen menselijk gedrag? Daarna gaan we de diepte in: we bespreken concrete technieken om probleemgedrag te veranderen. Hierbij kun je denken aan self-persuasionsocial proof en het stimuleren van gewoontegedrag voor een blijvend resultaat. We gebruiken veel voorbeelden om te laten zien hoe je deze technieken toepast: wat werkt wel en absoluut niet in de praktijk? Bij afval scheiden is scepticisme bijvoorbeeld vaak een belangrijke weerstand. In dat geval werken technieken als self-persuasion en psychologische garanties goed, maar technieken als implementatie intenties minder goed. We leren je waarom en om zelf ook in te schatten welke techniek wanneer kansrijk is. Tot slot vertalen we dit naar jouw praktijk: hoe kun je jouw doelgroep bereiken, de afvalproblemen van je organisatie aanpakken en gedragsverandering realiseren in jouw werkveld? Er is veel ruimte voor interactie en werken aan je eigen casus.

We werken samen aan jouw casus.

Wat kan ik na de cursus?

Na de cursus heb je een concreet en onderbouwd plan van aanpak voor jouw eigen afvalcasus. Ook beheers je de volgende kennis en vaardigheden:

  • je kent de belangrijkste theorieën over het ontstaan van menselijk gedrag en gedragsverandering;

  • je beheerst gedragsveranderingstechnieken om afvalproblemen aan te pakken en weet in welke situaties deze technieken juist wel of niet effectief zijn;

  • je kent de meest voorkomende psychologische weerstanden die afvalproblemen veroorzaken en weet hoe je deze weerstanden voorkomt of wegneemt;

  • je kent de veelgemaakte fouten bij gedragsverandering op het gebied van afvalproblematiek en weet hoe je deze voorkomt;

  • je kan veranderinitiatieven en bestaande maatregelen voor afvalproblemen beoordelen op kans van slagen en de belangrijkste tekortkomingen signaleren;

  • je kan bovenstaande kennis en vaardigheden ook toepassen op andere domeinen binnen je organisatie.

Praktische informatie

De locatie, data en precieze inhoud van de cursus bepalen we in overleg. Samen bespreken we op welke afvalproblematiek we focussen: bijplaatsingen, zwerfvuil, afvalscheiding of meer van deze thema’s. Vanwege de intensiteit van de cursus adviseren we om de drie cursusdagen over meer weken te verspreiden.

Ervaring van andere cursisten

Ruim 400 professionals namen al deel aan onze cursus: van 80% van alle Nederlandse gemeenten deden al medewerkers mee. Zij beoordeelden de inhoud van de cursus en de toepasbaarheid op het eigen werk gemiddeld met een 8,7. Een greep uit de ervaringen van de cursisten:

“De cursus gaf ons overzichtelijke en goed onderbouwde inzichten. Afvalinzameling is ons dagelijks werk en daar zijn wij bewust mee bezig. Dat wil niet zeggen dat inwoners ook bewust bezig zijn met afvalscheiding. Het proberen te begrijpen van elkaars verschillen en werelden is cruciaal. Wij staan nu meer stil en beschouwen wat het probleem is voordat we aan de oplossing beginnen. Door de cursus treden we buiten de kaders van onze vaste denkpatronen.”

Bernard Roessen, Gemeente Midden-Groningen

Rick [van Baaren] wisselde kennis af met een duidelijke eigen mening en hij had de kracht om juist naar mate de dag vorderde meer ipv minder binding met de groep op te bouwen.

“De trainers van D&B zijn goed op elkaar ingespeeld, veel humor, professioneel, doortastend, leuke persoonlijkheden.”

“Heel leerzaam. Eerst denk je dat je wel weet hoe je gedrag moet veranderen, maar na de derde cursusdag doe je het 180 graden andersom.”

Door deze cursus beheers je gedragsveranderings-technieken om afvalproblemen aan te pakken.

Vraag het Luuk

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Afval & Milieu. Mail naar:

Of vul dit formulier in

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.