Workshop energietransitie
& Gedrag

Waarom is gedragsverandering essentieel binnen de energietransitie? Wat moet je weten over menselijk gedrag als je bezig bent met het realiseren van de energietransitie? Welke rol speelt gedrag eigenlijk in de energietransitie? Wij nemen je tijdens deze workshop mee in de wereld van gedragsverandering.

Energietransitie als gedragsvraagstuk

Waar je ook bent in het proces van de energietransitie, overal komt menselijk gedrag om de hoek kijken. Het creëren van draagvlak om de energietransitie in gang te zetten binnen je organisatie, het stimuleren van burgers om energie te besparen of het motiveren van huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Het zijn allemaal gedragsvraagstukken. Weerstanden, persoonlijke drijfveren en sociale motieven hebben een enorme invloed op dit gedrag. Om energiegedrag te veranderen, is het dan ook cruciaal om te begrijpen welke factoren aan de basis van het gedrag liggen. Ervaart iemand weerstand? Is hij of zij sceptisch over de voordelen van duurzame energie? Pas als je écht begrijpt waarom mensen doen wat ze doen, kun je verschil maken. Duurzame gedragsverandering is dan ook maatwerk.

Wat levert een workshop op?

Na een workshop

  • heb je meer begrip van de rol van gedrag binnen de energietransitie;

  • zie je de mogelijkheden van menselijk gedrag in plaats van obstakels;

  • heb je handvatten om volgende stappen te zetten in jouw eigen casus.

Workshop ervaringen

De gedragspsycholoog van D&B toonde zich in de voorbereiding buitengewoon flexibel en enthousiast, had een heldere en inspirerende presentatie en kwam met goede suggesties voor een levendige interactie. De deelnemende gemeenten van Aardgasvrije Pioniers gaven aan er veel aan te hebben. Het gaf veel inzicht en was toepasbaar in de eigen praktijk.

Maarten Kraneveld, facilitator voor Servicepunt Duurzame Energie

Als beleidsadviseur is inhoudelijke kennis en expertise niet meer voldoende. Om een verandering in gang te zetten, is het essentieel om meer te begrijpen van gedrag en hoe dit te veranderen. Dat is een specialisme dat ik als civiel ingenieur niet heb meegekregen. D&B heeft mij bewust gemaakt dat kennis over gedrag nodig is.

Erik Warns, Programmamanager Energietransitie gemeente Beverwijk

Voor wie?

Onze workshop is geschikt voor zowel de publieke als de private sector. Werk je als programmamanager, -coördinator, -medewerker, projectleider, communicatieprofessional, beleidsmedewerker of als andere professional die zich bezighoudt met de energietransitie? Wil jouw gemeente bijvoorbeeld van het gas af? Wil je burgers stimuleren om structureel energiebesparende maatregelen te nemen? Of wil je mensen laten kiezen voor duurzame energie? Dan is deze workshop iets voor jou.

We passen de sessie naar wens aan op jouw vraagstuk.

Vraag het Luuk

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van gedragsverandering in Energietransitie. Mail naar:

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.