Workshop gedragsverandering

Hoeveel van de projecten waar je op dit moment verantwoordelijk voor bent hebben met gedrag van anderen te maken? Wat zou het opleveren als je meer invloed zou hebben op dat gedrag?

 

Leer net als steeds meer organisaties hoe je probleemsituaties kunt oplossen door het gedrag van mensen te begrijpen en veranderen. Met tien jaar ervaring in het toepassen van wetenschap in de praktijk kunnen we je precies vertellen wat wel werkt en wat juist niet.

Inzicht in de mogelijkheden van gedrag

Tijdens onze workshop ontdek je met je team hoe je op een andere manier naar probleemsituaties kunt kijken. We leren je om de mogelijkheden van menselijk gedrag te zien in plaats van de obstakels.

Aan de hand van herkenbare voorbeelden bespreken we de belangrijkste wetenschappelijke theorieën over gedrag. Vervolgens gebruiken we dit fundament om aan de slag te gaan met je eigen casussen.

Tijdens de workshop delen we inzichten
die afkomstig zijn uit onze:

  • Onderzoekstrajecten

  • Advies bij gedragsverandering

  • Klantreisanalyses

  • Checks van communicatiemateriaal

Onder begeleiding van onze docenten leer je de situatie te analyseren en op zoek te gaan naar motieven en (onbewuste) weerstanden. Vervolgens maak je een aanpak, bestaande uit wetenschappelijk bewezen beïnvloedingstechnieken. Ten slotte leer je de basis van het meten van gedrag. Je leert op een goede manier te evalueren wat het effect van je aanpak is, zodat je zelf kunt beslissen of je aanpak de investering waard is geweest.

Terwijl we je aandacht vasthouden met concrete beïnvloedingstechnieken en effectieve best-practices, proberen we je een werkwijze aan te leren. Het succes van effectieve en vooral langdurige gedragsverandering hangt namelijk niet alleen af van het gebruikte gereedschap, maar vooral van het proces. We leren je op een andere manier kijken naar hoe mensen om je heen zich gedragen. Je leert (onbewuste) motieven en weerstanden herkennen. Op basis van dat inzicht kies je vervolgens beïnvloedingstechnieken en bepaal je hoe je het resultaat van je aanpak in kaart brengt.

De volgende onderdelen komen tijdens
de workshop aan bod:

We bespreken de belangrijkste wetenschappelijke theorieën over menselijk gedrag en laten je zien waarom en hoe deze relevant zijn voor de praktijk van gedragsverandering. We bespreken waarom mensen het grootste deel van hun keuzes onbewust maken, en hoe je die onbewuste keuzes kunt sturen.  Zo krijg je meer kennis over waarom mensen doen wat ze doen.

Bij veranderpogingen wordt meestal tevergeefs ingezet op het aantrekkelijk maken van het aanbod. Zelden wordt er goed rekening gehouden met de psychologische weerstanden die mensen hebben tegen verandering. Omgaan met deze weerstanden is cruciaal voor succesvolle en langdurige gedragsverandering. Tijdens de workshop leer je over de drie belangrijkste vormen van weerstand, hoe je ze kunt herkennen en hoe je er effectief mee omgaat.

Er zijn honderden wetenschappelijk bewezen manieren om gedrag te beïnvloeden. Tijdens de workshop krijg je een selectie van de meest effectieve technieken om te gebruiken in je eigen casussen. Je leert wat de technieken inhouden en, nog belangrijker, in welke situaties de technieken juist wel of niet effectief zijn.

We bespreken een aantal belangrijke valkuilen bij het beïnvloeden van gedrag. Goedbedoelde veranderpogingen mislukken vaak door hetzelfde soort misstappen. We leggen uit welke dat zijn en hoe je deze kunt voorkomen bij je eigen veranderpogingen.

Het meten van gedrag lijkt lastig. Hoe weet je nu of het verschil door jouw maatregel komt, of door bijvoorbeeld het weer, het politieke klimaat of de uitingen van een bekende Nederlander op tv? Je leert hoe je gedrag kunt meten, zodat je zelf de effectiviteit van je aanpak kunt evalueren. Op deze manier kan je inschatten of je aanpak de investering waard is geweest. Werkt je aanpak? Dan kun je met een gedegen effectmeting anderen daar een stuk makkelijker van overtuigen. Je aanpak is immers bewezen effectief.

Wil je meer weten over de workshop of heb je specifieke vragen? 

Zelf aan de slag

We geloven dat het zelf aan de slag gaan met de materie zorgt voor het beste resultaat. Tijdens onze workshop pas je de geleerde materie dan ook in subgroepen toe op je eigen casus. Uiteraard onder begeleiding van onze docenten.

Grip op gedrag

Na de workshop weet je beter waarom mensen doen wat ze doen. Je krijgt meer grip op gedrag.

  • Je kent de belangrijkste theorieën over menselijk gedrag en gedragsverandering.

  • Je beheerst een aantal concrete en effectieve beïnvloedingstechnieken.

  • Je bent in staat om veranderinitiatieven te beoordelen op kans van slagen, en de belangrijkste tekortkomingen te signaleren.

Praktische informatie

Een- of tweedaagse workshop

Je kunt kiezen voor een eendaagse of tweedaagse variant van onze workshop. Tijdens de tweedaagse variant leren deelnemers een groter arsenaal aan beïnvloedingstechnieken. Daarnaast is er tijd om uitgebreid in subgroepen aan de slag te gaan met de geleerde materie.

Het zelf aan de slag gaan met de materie is de beste manier om borging van de kennis te garanderen. Het zorgt ervoor dat deelnemers de geleerde kennis in het eigen werk kunnen toepassen. 

Andere varianten zijn ook mogelijk. Zo geven we regelmatig workshops van een halve dag of van vier dagen. In overleg maken we een programma dat precies aansluit bij je wensen. Neem contact met ons op om de opties te bespreken.

Niveau en voorkennis

We raden een academisch denk- en werkniveau aan. Voorkennis van het onderwerp is niet nodig, de workshop is door iedereen te volgen.

Reacties deelnemers

De afgelopen jaren hebben honderden deelnemers van onze gedragskennis geprofiteerd. Onze workshops worden gemiddeld met een 8,4 beoordeeld!

Inspirerend! Goede levendige presentatie, veel leuke voorbeelden. Hele goeie discussies in de groep.

Boeiende spreker. Knap dat je een hele dag college kan geven zonder dat ik mij 1 minuut heb verveeld.

Rick [van Baaren] wisselde kennis af met een duidelijke eigen mening en hij had de kracht om juist naar mate de dag vorderde meer i.p.v. minder binding met de groep op te bouwen.

Verplichte kost, mag best een dagje meer zijn. Vervolgmodules zouden zeer welkom zijn.

Enerverend, herkenbaar, verrassend. Vervolg? Graag!

Mooie koppeling van theorie met praktijk waardoor je meer gaat nadenken over hoe je gedrag kunt beïnvloeden.

Vraag het ons

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze gedragspsychologen. Mail naar:

DIENSTEN

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Blogs

Ontdek nieuwe inzichten op het gebied van gedragsverandering. Onze artikelen staan vol met praktische tips.