In 2007 ontstond D&B als een spin-off van de Radboud Universiteit Nijmegen, geboren uit een visie om de kloof tussen wetenschap en praktijk te dichten. Met een sterke basis in de sociale psychologie was het doel helder: de wereld verbeteren door gedragsverandering. Vandaag de dag zetten meer dan 40 gedreven psychologen zich in voor deze missie.
Overzicht
Wij geloven dat gedragsverandering een krachtig middel is voor verbetering. Ga zelf maar eens na. Hoe ontstaat zwerfvuil, agressie en overgewicht? Waarom vallen er jaarlijks honderden doden in het verkeer en hoe kan het dat de aarde opwarmt? Je kunt bijna alle obstakels herleiden naar menselijk gedrag. Pas wanneer je begrijpt wat mensen beweegt, kun je een vruchtbare oplossing verzinnen. Een oplossing die de maatschappij vooruit helpt.
Behavior Change Group
Wij zijn onderdeel van de Behavior Change Group, samen met onze zusterondernemingen Behavior Change Talents en de Behavior Change Academy. We kunnen je als marktleider diensten aanbieden op het gebied van gedragsverandering voor alle lagen van je organisatie. Met D&B representeren wij de onderzoeks- en adviestak.
De gedragspsychologen die verantwoordelijk zijn voor ons succes.
Onze cultuur
Bij D&B hebben we hart voor ons vak, maar zeker ook voor elkaar. Er is ruimte om jezelf te kunnen zijn, samen met collega’s. Ondanks de vaak hoge werkdruk staan we altijd voor elkaar klaar, omdat we samen verder komen.
Hard werken hoeft niet vervelend te zijn. Sterker nog, zorgen dat werken leuk blijft zien wij als hét recept voor langdurig succes. Onze cultuur is daarom ons meest waardevolle bezit. Soms betekent dat samen workshops volgen en soms fanatieke potjes poker. Vaak betekent dat zonnige borrels op ons dakterras en elk jaar betekent dat een werkweek (eigenlijk werkvakantie) met het hele bedrijf.
Iedereen krijgt veel verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid. We hebben ook geen vaste werktijden. Soms is het eng om de touwtjes zo uit handen te geven, maar wij geloven dat je getalenteerde mensen de vrijheid moet geven om hun eigen beslissingen te nemen.
Dat je ze moet ondersteunen in plaats van sturen.
Op die manier ontstaan de beste ideeën.
We kunnen waardevol werk doen omdat we fantastische klanten hebben. Klanten die buiten de gebaande paden durven te denken.
Vacatures
Officemanager (32 uur per week)
Ben jij die energieke regelaar die ons kantoor en onze cultuur laat floreren? Als sociale duizendpoot pak je zowel vaste taken als ad hoc verzoeken met beide handen aan.
Er zijn momenteel geen vacatures beschikbaar.
Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.
We spreken vaak over de fascinerende aard van gedrag. Inspirerende lezingen of praktische workshops over hoe je gedrag kunt begrijpen en veranderen.
VOORUITGANG DOOR
GEDRAGSVERANDERING
We zijn altijd op zoek
naar getalenteerde gedragsveranderaars. Interesse? Stuur ons een mailtje.
GEDRAGSVERANDERING
We vinden het altijd interessant om in contact te komen met getalenteerde gedragsveranderaars.
Stuur ons een mailtje.
Rick van Baaren (1975) is hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij, spreker en ondernemer van meerdere bedrijven en producten. Rick stond aan de basis van de gedragsveranderingstrend in Nederland door als eerste een combinatie te maken tussen beïnvloedingstechnieken en weerstanden.
Hij is een beroerde afmaker, maar een bijzonder goede starter. Rick wordt dan ook regelmatig ingehuurd wanneer men ‘iets nieuws’ wil creëren en inspiratie, strategie en visie essentiële ingrediënten zijn. Het oprichten van ’s werelds eerste masteropleiding Behavioural Change, het mede-oprichten van D&B en het vormgeven van valorisatie binnen sociale wetenschappen zijn slechts enkele voorbeelden. Intuïtief geeft Rick de juiste mensen de juiste kansen, zodat zij boven zichzelf uit kunnen stijgen.
Rick is meer iemand van de achtergrond dan iemand die per se in de spotlights wil staan, maar als hij er staat worden zijn bijdragen en lezingen bijzonder hoog gewaardeerd. Vergelijk het met deze prachtige quote uit de film The Devil’s Advocate:
“..don’t ever let them see you coming. That’s the gaffe my friend. You gotta keep yourself small. Innocuous. Be the little guy. You know, the nerd… the leper… shit-kickin’ surf. “…” I’m the hand up Mona Lisa’s skirt. I’m a surprise, Kevin. They don’t see me coming.”
Rick is vader van Chris en Jens.
Als tiener ergerde Kevin zich vaak aan menselijk gedrag. Oorlog, global warming en fans van Justin Bieber dreven hem vaak tot waanzin. Die frustratie heeft inmiddels plaats gemaakt voor fascinatie. Hij raakt niet uitgepraat over de voorspelbare irrationaliteit van gedrag en de werking van de menselijke geest. Hij gelooft dat de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag, opgelost kunnen worden met een mensgerichte aanpak.
Kevin laat zich niet snel uit het veld slaan. Hij is een echte doorzetter die uitdagingen ziet in plaats van problemen. Zijn achtergrond als sociaal psycholoog en ondernemer maakt hem tot een creatieve out-of-the-box denker met veel parate, praktisch inzetbare kennis.
Eerder enthousiasmeerde Kevin door het hele land beleidsmedewerkers en managers om meer te doen met gedragsbeïnvloeding. Zo gaf hij lezingen en workshops, en schreef hij onder andere over afvalproblematiek en het belonen van goed gedrag.
In zijn vrije tijd stopt hij zijn vrienden vol met lekker eten en als hij niet kookt, probeert hij steeds zwaardere gewichten te tillen. Het enige moment waarop Kevin echt even stil zit, is als hij een dagje uitrust in de sauna.
Toen Timon op jonge leeftijd Indiana Jones zag, wist hij het zeker: hij zou archeoloog worden. Graven naar eeuwenoude mysterieuze objecten leek hem een waardevolle tijdsbesteding. Toen hij als vakantiekracht meehielp bij opgravingen in Elst kwam hij er echter al gauw achter dat archeologie in de praktijk een stuk minder avontuurlijk was en dat je vooral met je laarzen in de blubber zit, turend naar een donkere vlek in de aarde waar tweeduizend jaar geleden mogelijk een houten paal in de grond heeft gezeten.
Tegenwoordig graaft hij dus niet meer in de grond, maar in de hoofden van mensen op zoek naar de sleutels van gedragsverandering. Dat is eigenlijk een stuk interessanter en bovendien hoef je daarvoor niet met je voeten in een meter grondwater te staan. De interesse in geschiedenis heeft Timon echter niet verloren. Daarom kijkt hij graag naar de evolutionaire oorsprong van allerlei menselijke gedragingen om uiteindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: ‘waarom doen we wat we doen?’.
Timon is people manager en als hoofddocent verbonden aan de Behavior Change Academy. In zijn vrije tijd maakt hij graag muziek, leest hij (enge) verhalen en praat (en schrijft) hij zo nu en dan in derde persoon over zichzelf.
Als je nieuwsgierig bent en een brede interesse hebt, kan een richting kiezen lastig zijn – daar kwam ook Leonie achter. Daarom koos ze ervoor zoveel mogelijk te leren en te doen. En dat doet ze nog steeds.
Uit al deze kennis heeft één onderwerp een speciaal plekje in Leonie’s hart: gedragspsychologie. Ze vindt het zelfs zo interessant dat ze in dit domein promoveerde. Tijdens haar promotietraject in Groningen besteedde ze vijf jaar aan het beantwoorden van de vraag waarom en wanneer mensen gelukkig worden van iets goeds doen voor het milieu. In dit onderwerp kon ze haar fascinatie kwijt voor waarom mensen doen wat ze doen, maar vooral ook waarom mensen soms niet doen wat ze zouden willen.
In haar vrije tijd leest Leonie alles wat los en vast zit. Van klassiekers als “De naam van de roos” tot de Harry Potterreeks: ze heeft ze allemaal verslonden. Ook sport ze fanatiek – of hoopt dat weer te gaan doen nu deze commitment op een openbare website staat. Voorlopig loopt ze in ieder geval regelmatig een rondje door de natuur met haar vriend Rick en kinderen Noa en Tom, met wie ze samenwoont in het prachtige Utrecht.
Menselijk gedrag fascineert Gea. Waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun je dat positief beïnvloeden? Ze is ervan overtuigd dat kleine dingen vaak tot grote effecten leiden. In haar werkzaamheden gaat ze dan ook op zoek naar kleine aanpassingen met groots resultaat.
Gea is open-minded, creatief, analytisch en een goede luisteraar. Haar motto: If you can’t do great things, do small things in a great way. Na haar studie Economische Psychologie in Tilburg deed ze vijf jaar ervaring op met het beïnvloeden en verklaren van financieel gedrag. Zo ontdekte ze dat de dag waarop een aanmaning wordt verstuurd een groot effect heeft op het betaalgedrag van mensen. Bij D&B wil ze haar steentje bijdragen aan een gezonde, schone, efficiënte, eerlijke, vriendelijke en vrolijke wereld. Dit doet ze in domein Nieuwe Markten.
In haar vrije tijd discussieert ze graag onder het genot van een goed glas wijn over filosofische vraagstukken, zoals: Wat is geluk? En bestaat toeval? Gea houdt ook van theater en creatief schrijven; ze is onlangs gestart met een cursus kleinkunst.
Kaj vindt het fascinerend hoe complex menselijk gedrag kan zijn. Voordat hij überhaupt nadenkt over het veranderen van gedrag, wil hij eerst door en door snappen waarom mensen doen wat ze doen. Dat vindt hij niet alleen mega interessant, hij gelooft ook dat een goede analyse de sleutel is voor duurzame gedragsverandering.
Kaj zet zich bij D&B vol enthousiasme in voor maatschappelijke problemen in het sociale domein. Zijn optimistische blik en doorzettingsvermogen komen daarbij goed van pas. Voordat hij D&B’er werd, werkte Kaj jaren bij UWV als gedragsexpert en onderzoekscoördinator. Hij boog zich over verschillende gedragsvraagstukken. Zo motiveerde hij werklozen om beter en vaker naar werk te zoeken en hielp hij hen essentiële informatie over hun sollicitaties door te geven. Ook stimuleerde hij werklozen om te solliciteren op banen waarbij ze meer kans maakten om aangenomen te worden. Met zijn bijdrage aan dit onderzoek won hij een NudgeChallenge.
Naast gedragspsychologie is muziek zijn grote passie. Of Kaj nou aan het werk is of niet, hij luistert dag in dag uit naar muziek. Dat is ook terug te zien in zijn alsmaar uitdijende platencollectie. Als hij daarnaast nog tijd overhoudt, dan kijkt hij graag films en series of gaat hij hardlopen in de prachtige Ooijpolder.
Stijn had de eeuwige student kunnen zijn. Hij heeft een brede interesse en gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Gelukkig vond hij na zijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie de sociale psychologie en kwam hij erachter wat hij echt wilde: menselijk gedrag bestuderen én veranderen.
Zijn enthousiasme over gedragsverandering werkt aanstekelijk. Hij enthousiasmeert anderen al jaren tijdens lesdagen, workshops, lezingen en projecten. Door collega’s wordt Stijn gewaardeerd door zijn kritische blik en positieve instelling. Hij wil alles net een stapje beter én leuker maken.
Samen met zijn vriendin Janine en dochter Emma woont hij in Arnhem. Op vrije avonden klaverjast hij graag met vrienden en zodra het weekend is aangebroken bezoekt hij het liefst een voetbalwedstrijd van Vitesse. Heeft Vitesse weer een wedstrijd kansloos verloren? Ook dan heeft Stijn een mooie avond… samen afzien is toch heerlijk?
Sabine heeft altijd een fascinatie gehad voor de wereld om zich heen en hoe mensen met die wereld en elkaar interacteren. Het liefst reist ze dan ook naar nieuwe, onontdekte plekken om met een onbevangen blik te leren en ervaren “hoe het zit”.
Tel bij die nieuwsgierige houding, een stevig fundament aan psychologische kennis op. Gooi daar de ontembare drang om de wereld een betere plek te maken bij en voilà: het perfecte recept voor een gedreven gedragsveranderaar.
Sabine ontwikkelde de afgelopen jaren talloze gedragsstrategieën en communicatiecampagnes voor gemeenten, ministeries en (overheids)organisaties. Het liefst bijt ze zich vast in gezondheidsvraagstukken. Zo ontwikkelde ze de nieuwe, landelijke waarschuwingstekst voor gokreclames, leidde ze de gedragsonderzoeken tijdens de corona-pilotreizen naar Rhodos en Gran Canaria en adviseerde ze verschillende grote organisaties over vitalere werknemers.
Buiten werk zoekt ze als het even kan het avontuur op. Wandelend in de bossen of met een surf- of snowboard onder haar voeten. Daarnaast vind je haar met enige regelmaat ondersteboven op een yogamat, filosoferend rond een kampvuur met vrienden of midden op de dansvloer.
“Jij wordt altijd zo enthousiast als je over gedrag praat” hoort Bob mensen geregeld zeggen. Gelukkig mag hij dat dan ook iedere dag doen voor D&B. De overtuiging dat kennis van menselijk gedrag de sleutel is tot verandering die ertoe doet, motiveert hem om anderen vooruit te helpen. Hierbij hecht hij veel waarde aan zowel de inhoud als het verpakken van die inhoud in een aanstekelijk verhaal.
Bob rondde zijn behavioural change master cum laude af met een originele verkeersinterventie in Amsterdam. De ervaring die hij in de jaren daarna opdeed in de reclamewereld geeft hem een creatieve kijk op het toepassen van inzichten uit de Psychologie. Via lezingen en workshops gaat hij tegenwoordig graag met anderen aan de slag om zijn gedragskennis te delen.
Bob investeert zijn geld het liefst in ervaringen en is zodra het kan te vinden op festivals, op de piste of met een backpack op zijn rug. Wildkamperen in Noorwegen heeft daarbij een speciaal plekje in zijn hart. Thuis wint hij buitenproportioneel vaak het dobbelspel Perudo; zijn vriendin gooit het op een uitzonderlijk talent. Je kunt Bob altijd bellen voor een kopje koffie of een slechte woordgrap.
Timo is een enthousiaste gedragspsycholoog die gek is op het beïnvloeden van gedrag. Nadat hij eerst beïnvloedingstechnieken op zijn sociale omgeving had losgelaten, heeft Timo ervaring opgedaan in de veiligheidswereld. Hoe zorg je dat mensen de regels naleven zonder meer te controleren of harder te straffen?
Sinds 2016 werkt Timo bij D&B en heeft hij in verschillende teams de projectmanagement- en adviseursrol op zich genomen. Hij werkt bij D&B nog steeds veel samen met inspectiediensten en
ministeries om naleving te bevorderen. Timo duikt graag in nieuwe onderwerpen en thema’s. Zijn projecten lopen uiteen van waterbewust ondernemen bij glastuinders tot het motiveren van het opzetten van een afzuigslang door automonteurs. Van het voorkomen van tachograaffraude bij vrachtwagenchauffeurs tot het stimuleren van cultuureducatie bij scholen.
Naast projecten geeft Timo veel les. Hij is een gedreven hoofddocent bij de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar van de Behavior Change Academy en hij ontwikkelde hiervan de vervolgopleiding. Als de werkdag erop zit duikt Timo graag met zijn verrekijker het bos in en de weilanden op om lekker naar vogels te kijken. Daarnaast is Timo gek op dansen, zingt hij voor zijn kat en verslaat hij enthousiast zijn vriendin met bordspelletjes.
Tijdens de master Gedragsverandering zette Luuk zich al in voor een beter milieu. Zo viste hij voor een betrouwbare effectmeting op koude winterdagen bananenschillen uit het restafval in een afgelegen loods. Luuk trotseerde de stank en de kou met succes: hij had bewoners ertoe bewogen hun afval beter te scheiden. Dit is tekenend voor Luuk, hij is bereid diep te gaan voor een beter milieu. Met zijn creativiteit, ondernemergeest en aanstekelijke enthousiasme weet hij ook zijn collega’s te inspireren.
Luuk coördineerde de afgelopen jaren aan afval gerelateerde projecten vanuit de Radboud Universiteit. Als docent begeleidde hij studenten Gedragsverandering bij hun afstudeerprojecten. Hoewel hij werken aan de universiteit erg gaaf en leerzaam vond, was de afstand met de praktijk en daadwerkelijke gedragverandering voor Luuk nog te groot. Deze afstand overbrugde hij door zich nu bij D&B als themacoördinator Afval & Milieu in te zetten om duurzaam gedrag te stimuleren.
Uitdagende onderzoeksprojecten, duurzame impact en tevreden opdrachtgevers vormen de basis van Luuk’s werkgeluk. Wanneer dit door een goede samenwerking tot stand komt is het plaatje pas compleet: Teamwork makes the dream work. Duurzaam gedrag stimuleren is volgens Luuk pas echt een succes als de verandering zelf ook duurzaam is. Als de verandering standhoudt.
Luuk’s groene hart klopt ook voor voetbal: sinds zijn vierde maakte hij geen dag mee zonder balcontact. Voetbal vormt wel de belangrijkste bijzaak: zijn familie, vrienden en Simone zijn de echte hoofdrolspelers in Luuk’s leven.
Als ambitieuze mede-eigenaar van D&B houdt Jorn graag het overzicht. Sinds het ontstaan van D&B is hij met veel plezier meegegroeid met het bedrijf. Tegenwoordig overziet hij de verschillende projecten die bij D&B lopen en is hij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur, samen met Milou en Jeroen.
Zijn analytische blik en inhoudelijke expertise maken hem een veelgevraagd adviseur op het gebied van gedragsbeïnvloeding. Zo helpt hij regelmatig ministeries, de provincies en gemeenten met het praktisch maken van deze kennis.
Zijn bijdrage aan fietsstimuleringsproject ‘B-Riders’ leverde hem een eervolle vermelding op bij de BX Award for Outstanding Practitioners, een internationale prijs voor het toepassen van kennis op het gebied van gedragsverandering.
Hoewel Jorn erg veel plezier aan zijn werk beleeft, gaat hij ook graag op reis. Zijn streven is om elke jaarwisseling in een nieuw land te vieren, samen met zijn vriendin. Dichter bij huis is hij vooral op zoek naar goede koffie en wordt hij blij van huilende gitaarsolo’s.
Dominik is een gedragspsycholoog met een passie voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Hij wordt gedreven door een oneindige nieuwsgierigheid naar de drijfveren van menselijk gedrag. Hij wil theorie en praktijk samenbrengen zodat mensen hun potentieel optimaal gaan benutten. Kenmerkend aan Dominik is dat hij altijd een kritische blik werpt op zaken om zo de beste resultaten te behalen.
Femke vraagt zich van jongs af aan al af hoe mensen worden beïnvloed door de wereld om hen heen. Ze wil begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken om ze vervolgens te helpen om de juiste te maken.
Na het cum laude behalen van haar master Economic and Consumer Psychology wil ze deze kennis inzetten bij D&B om écht impact te kunnen maken. Femke gelooft erin dat ze de wereld een stukje mooier kan maken door gedragsverandering in te zetten. Binnen het thema duurzaamheid zit ze dan ook helemaal op haar plek.
Een borrelplank op het terras zal Femke niet snel afslaan. Verder zou je haar dansend tegen kunnen komen bij een concert of festival. En is het maken van een verre reis ook iets waar ze veel plezier uit haalt. Kenmerkend voor Femke is dat ze geen uitdaging uit de weg gaat met als motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen.’
Andere mensen helpen, is waar Kyron blij van wordt. Als gedragspsycholoog zet hij zich dan ook het liefst in voor opdrachten met een maatschappelijk belang. Hij gelooft hierbij in het goede van de mens en dat ze soms hulp kunnen gebruiken om het beste uit zichzelf naar boven te halen.
Voor de Gemeente Zwolle onderzocht hij hoe je klimaatbewust gedrag kan stimuleren en zijn verfrissende kijk op dit thema leverde hem een Science-in-Practice Award op. Zijn ervaring op het gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie en de energietransitie zette hij al in voor opdrachten bij verschillende ministeries, provincies en gemeentes. Naast duurzaamheidsprojecten is Kyron ook actief binnen het thema gezondheid. Zo bedacht hij interventies om de gezondheid van monteurs in garages te verbeteren en houdt zich bezig met vraagstukken rondom het coronavirus.
In hokjes denken doet Kyron alleen bij het samenstellen van een Japanse Bento lunchbox. Door zijn Indonesische roots is het maken van een goede Nasi Goreng voor hem een eitje. Als hij vrij heeft, gaat hij graag langs bij zijn familie en vrienden in Limburg of bezoekt hij het filmhuis met zijn vriendin Noriko. Daar wisselen ze cultfilms dankbaar af met Disney-films.
Sjors was als kind al heel nieuwsgierig. Nog voordat hij kon praten wees hij vragend om zich heen, benieuwd hoe alles heette. Zijn vragen zijn veranderd, maar de drang naar antwoorden is nooit verdwenen. Hij heeft een sociale antenne, oog voor detail en komt met een portie droge humor.
Hij is blij dat hij na zijn hbo-diploma Bedrijfskunde doorstudeerde aan de universiteit, want toen ontdekte hij dat sociale psychologie en Gedragsverandering zijn passies zijn. Tegenwoordig stort hij zich op vraagstukken rondom organisatieverandering. Het doet zijn hart sneller kloppen als hij het talent van mensen op de juiste plek kan inzetten. Door dit te doen, ziet hij zowel de organisatie als de individu bloeien. Voor hem is er niets mooier dan op een menselijke manier organisaties helpen ontwikkelen, dat is waar zijn vuur voor brandt. Dit doet hij ook binnen de organisatie in zijn rol als people manager.
Sjors is een fanatiek hockeyer. Als bourgondische Brabo geniet hij van koken, eten en alles wat daarbij komt kijken. Gelukkig is zijn vriendin Coco net zo’n levensgenieter.
Guido is een gedreven gedragspsycholoog die het leuk vindt om gedrag te analyseren. Het motiveert hem enorm om de de complexiteit van menselijk gedrag in kaart te brengen en te verklaren. Hij is gefascineerd door de hoeveelheid factoren die gedrag kunnen beïnvloeden en gelooft dat kennis over gedragsverandering essentieel is om maatschappelijke probleem aan te kunnen pakken.
Als geboren en getogen Groninger hield hij zich tijdens zijn studie bezig met de psychosociale gevolgen van de aardbevingsproblematiek in het Noorden. Daar heeft hij zich o.a. bezig gehouden met de vraag hoe je mensen kunt stimuleren om (meervoudige) schade aan hun woning te melden. Binnen D&B zet Guido zich met veel plezier in voor het domein Mobiliteit waarbinnen hij werkt aan thema’s zoals verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Hij vindt het leuk om anderen te enthousiasmeren over gedragspsychologie en deelt hierbij graag zijn kennis.
Guido is in het weekend nog regelmatig op het hockeyveld te vinden bij zijn groen-wit geblokte jeugdclub GHBS. Daarnaast stapt Guido voor zijn portie gezonde mobiliteit graag op de racefiets om met zijn vriendin, vader en zus te fietsen over het Groningse platteland, de Sallandse Heuvelrug of in de omgeving van Nijmegen. Aangestoken door het enthousiasme van hun (schoon)vader is een beklimming van de Mont Ventoux hierbij het jaarlijkse familie doel geworden.
Dané is sinds jongs af aan al geïnteresseerd in de combinatie tussen gezondheid en het menselijk gedrag. Vroeger zwom ze op hoog niveau wedstrijden en was ze continu bezig zichzelf gemotiveerd te houden. Haar levensmotto is dan ook: ‘Pratice what you preach’.
Inmiddels combineert Dané haar passie en kennis in het domein Gezondheid & Welzijn. Ze schreef onder andere campagnestrategieën voor het stimuleren van een gezonde leefstijl, voerde onderzoek uit naar het alcoholgedrag van studenten en gaf lezingen en workshops over het stimuleren van beweging in de zorg.
Inmiddels heeft Dané het zwembad verruild voor de sportschool en kenmerkt ze zich binnen D&B als ‘het bakjes meisjes’. Als ze niet aan het sporten is, waagt ze wat dansjes op een festival of is ze haar zelfgemaakt urban jungle aan het verzorgen.
Op de kleuterschool in Antwerpen liep Paul het gebouw door met een klapstoeltje. Zijn nieuwsgierigheid naar mensen maakte dat hij overal waar kon ging zitten om te observeren. De basis om mensen en groepen instinctief aan te voelen was gelegd.
Hij vervolgde zijn passie voor mensen in de horeca, waar hij 12 jaar praktijk-, leidinggevende- en internationale werkervaring opdeed, evenals een studie aan de Hogere Hotelschool The Hague voltooide. Zijn behoefte naar theoretische verdieping in gedrag werd beantwoord met het Cum Laude behalen van de Master Behavior Change Psychology.
Paul is scherpzinnig, oprecht en harmonieus. In zijn werk als gedragsadviseur en mentor houdt hij zich bezig met het faciliteren van groei door mensen, teams en organisaties meer in lijn met zichzelf te brengen. Hij krijgt energie van abstracte en complexe ‘puzzels’.
In zijn vrije tijd is Paul veel in de klimhal en in de keuken te vinden. Twee andere vormen van ‘puzzelen’ waarbij hij in het moment kan opgaan.
Marenne is een idealist én een doorzetter. Als INFJ droomt ze niet alleen hoe de wereld er mooier uit zou kunnen zien, maar zorgt ze voor resultaat. Hoe? Allereerst door haar analytische skills los te laten op een complex probleem. Maar het liefst maakt ze ijzersterke strategieën en creatieve campagnes. Zo deed ze bijvoorbeeld onderzoek naar de motieven van Rotterdammers om aardgasvrij te gaan wonen en ontwikkelde ze een campagne om randstedelingen voor te bereiden op overstromingen. Haar achtergrond in gedragspsychologie en communicatiewetenschappen helpt haar om te doorgronden waarom mensen doen wat ze doen én een sterke boodschap neer te zetten.
Ze is er heilig van overtuigd dat veel maatschappelijke problemen opgelost kunnen worden als we meer inzicht krijgen in menselijk gedrag. Ze haalt dan ook veel energie uit haar werk als mentor bij de postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar, waar ze professionals begeleidt bij het toepassen van gedragskennis op verandervraagstukken in hun organisaties.
Als Marenne niet werkt, spot je haar waarschijnlijk op haar racefiets, in het filmhuis, op een festival met vrienden of in de sauna. Want als groot fan en verslinder van persoonlijke ontwikkelingsboeken weet ze hoe belangrijk het is om ‘de zaag scherp te houden’ (voor de nieuwsgierigen: het 7e leiderschapsprincipe van Covey).
Fabio houdt ervan zich ergens volledig in te verdiepen en te verklaren waarom dingen nou echt werken zoals ze werken. “Dat is gewoon zo” neemt hij geen genoegen mee. Dat je andere mensen hiermee kan helpen en de wereld een stukje beter kan maken, maakt het allemaal nog wat mooier. Zo gaf hij bijvoorbeeld tijdens zijn studie leiding in een koffiebar, en besloot hij volledig in de wereld van koffie te duiken zodat hij dit aan andere collega’s kon leren.
Tijdens zijn bachelor Psychologie ontdekte hij dat hij alles interessant vond, zolang je maar leerde hoe menselijk gedrag tot stand komt. Het is dan ook geen verrassing dat Fabio voor de master Gedragsverandering ging.
Met deze achtergrond richt Fabio zich bij D&B vooral op organisatieverandering en houdt hij ervan om zich over complexe strategische vragen te buigen. Ook houdt hij ervan om over gedragsverandering te spreken en deelt met plezier zijn kennis met anderen.
Naast zijn werk verdiept Fabio zich vanaf zijn eerste voetstappen al in de muziek, trekt hij makkelijk uren uit om lekker uitgebreid te koken en geniet hij nog altijd van een perfect gezette espresso!
Als jonge puber oefende Daan al met gedragsverandering. Hij overtuigde vrienden en collega’s om te stoppen met roken, gezonder te eten of meer te sporten. Waarom? Omdat Daan zelf ervaart dat een gezonde levensstijl hem veel energie en levensvreugde oplevert. Dat gunt hij iedereen.
Met een master Communicatie en Beïnvloeding leerde hij meer over de wetenschap achter gedragsverandering. Al die interessante kennis zoog hij op als een spons, en werd gelijk in de praktijk toegepast. Als communicatieadviseur hielp hij medewerkers van een grote organisatie aan een gezonde(re) leefstijl. Daar leerde Daan dat zijn optimisme, doorzettingsvermogen en creativiteit hem tot een ware oplossingsfabriek maken. Voer hem met problemen, en er rollen vanzelf praktische oplossingen uit.
In zijn vrije tijd is Daan het liefste aan het sporten of in de natuur. Of allebei. Hij rijdt bijvoorbeeld graag rondjes op zijn longboard, hangt aan de klimmuur of surft in een frisse Noordzee. Hij is niet echt goed in één sport, maar kan wel heel veel sporten een klein beetje.
Waarom doen mensen wat ze doen? Waar komt dat soms onbegrijpelijke gedrag vandaan? Zijn vragen die vaak na een uitgebreide analyse tijdens familieverjaardagen bij een kleine Diede naar boven kwamen. Het is dan ook niet gek dat zij later de master Sociale Psychologie afrondde om zich vervolgens volledig te storten op gedragsverandering. Het meest magische, maar ook het meest uitdagende aan dit vak vindt ze de vertaalslag van wetenschap naar praktijk. Dit is waar kennis en kunst samenkomen. Een goede analyse is hiervoor essentieel, is waar Diede heilig in gelooft. Voordat je gedrag kan veranderen, moet je eerst weten wat eraan ten grondslag ligt.
Duurzaamheidsgedrag doorgrondt en stimuleert ze het liefst. Ze heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar en een succesvolle pilot gedraaid om jongeren te stimuleren meer online tweedehands items te kopen. Diede gaat geen uitdaging uit de weg en duikt daarom óók graag in nieuwe thema’s en vraagstukken. De meeste energie krijgt ze van samenwerken met, en leren van haar collega’s.
Verder gaat Diede vooral zingend door het leven. Muziek maakt haar een blij mens, zowel in haar vrije tijd als tijdens het werken. De ideale dag bestaat voor Diede uit lekker eten en drinken met familie en vrienden.
Al sinds jongs af aan hield Sade zich bezig met verschillen in mensen en menselijk gedrag. Waarom verschillen mensen? Waarom worden mensen op diverse manieren behandeld? Wat maakt dat verschillende mensen dezelfde situatie op een andere manier ervaren. Sade heeft een lichamelijke beperking die niet per se zichtbaar is. Dat maakt dat zij toen ze jong was al snel begreep dat zij volgens de maatschappij tot verschillende groepen behoorde.
Tijdens haar studie stond dan ook centraal hoe zij verschillen juist kon bekrachtigen. Daarnaast vroeg zij zich ook af wat de invloed van de sociale omgeving is. Bijvoorbeeld hoe iets wordt geframed in de media. Maar ook vragen zoals ‘Wat maakt dat patronen zich herhalen, in een individu maar ook in groepen?”.
Sade gelooft dat de grote maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan, opgelost kunnen worden met behulp van gedragsinzichten en gedragsverandering.
Eerder hielp Sade mensen als sociaal pedagogisch hulpverlener, in het specifiek kinderen met gedragsproblematieken en vrouwen en mannen die te maken hadden met huiselijk geweld. Om op een andere manier verschil te maken heeft zij die rol ingeruild voor gedragspsycholoog. Waarbij zij o.a. beleidsmakers, universiteiten en gemeenten adviseert en ondersteunt bij een mensgerichte aanpak. Ze vindt het daarbij ongelooflijk belangrijk dat er wordt gekeken naar en wordt gesproken met de doelgroep.
In haar vrije tijd is Sade vooral te vinden bij haar zus Ilysa en haar gezin. Tijd doorbrengen met haar neefje Lyam en nichtje Noé is haar lievelingsbezigheid. Daarnaast houdt ze van lange wandelingen, een goede serie en avondjes uiteten met vrienden.
Al van jongs af aan is Maritt nieuwsgierig geweest en houdt ze ervan om nieuwe kennis op te doen. Ze wil altijd meer leren, begrijpen en vooral weten: “hoe kan ik een positieve bijdrage leveren?”.
Haar nieuwsgierigheid en brede interesse brachten haar naar Utrecht, waar ze een interdisciplinaire bachelor volgde en haar passie voor psychologie en onderzoek ontdekte. Met het oog op het helpen van mensen, vertrok ze naar Tanzania en Indonesië om onderzoek te doen. Hier ontdekte ze dat goede onderzoeksvaardigheden essentieel zijn om de meeste impact te maken. Ze keerde terug naar Utrecht om de onderzoeksmaster Social & Health Psychology te volgen. Tijdens haar studie deed ze onderzoek naar duurzaam gedrag en hield ze zich bezig met onderwerpen zoals mentale gezondheid, diversiteit en inclusie.
Na haar onderzoeksmaster wilde Maritt haar kennis van gedrag weer in de praktijk brengen om bij te dragen aan een duurzame, gezonde en eerlijke samenleving. Ze vond haar plek bij D&B, waar ze onderdeel is van het team Duurzaamheid en Mobiliteit. Hier voert ze het liefst complexe onderzoeken uit, ontwikkelt ze nieuwe methoden en duikt ze graag diep in de inhoud. Dankzij haar interdisciplinaire achtergrond heeft ze de vaardigheden ontwikkeld om gedragsvraagstukken op een nauwkeurige en creatieve manier te onderzoeken. Het meeste plezier haalt ze uit haar werk wanneer ze anderen echt een handje kan helpen en inhoud kan combineren met een stukje creativiteit.
Ook in haar vrije tijd is Maritt vaak bezig met nieuwe kennis opdoen en de wereld beter begrijpen. Ze krijgt het liefst een inkijkje in mensen hun vakgebied en belevingswereld door podcasts, boeken, arthouse films of haar cameralens. En als ze even niet bezig is met het verkennen van de wereld om haar heen, vind je haar vaak op haar yogamat.
Rona verspreidt graag haar kennis over gedragsverandering. Dat gaat altijd samen met een goede portie enthousiasme. Haar interessedomeinen binnen gedragsverandering zijn zo talrijk als haar creatieve hobby’s. Zo komt het dat ze zich bezighoudt met thema’s van gezondheid tot veiligheid en financiële weerbaarheid tot duurzaamheid. Door het inzetten van gedragsverandering hoopt ze het leven van mensen een stukje prettiger, veiliger en gezonder te maken.
Ze zet zich het liefst in voor mensen die een keertje de wind in de rug kunnen gebruiken.
Rona levert graag een kritische blik en krijgt veel energie van contact met de doelgroep en werken in teamverband.
Van jongs af aan heeft Fie de drive om bij te dragen aan een betere wereld. Met haar achtergrond in biologie en psychologie combineert ze, als junior gedragsadviseur, verschillende disciplines om de wereld een stukje mooier te maken. Hierbij zet ze zich met passie in voor gedragsvraagstukken op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.
Werken doet Fie het liefst in teamverband: “Er is niets mooiers dan samen met het team
brainstormen over kansrijke oplossingen.” Ze gelooft dat samenwerken leidt tot nieuwe waardevolle inzichten. “Eén plus één is drie” gaat voor Fie zeker op. In haar vrije tijd geniet Fie van de natuur, rent ze een rondje op haar hardloopschoenen door de stad of kruipt ze met een goed boek op de bank. Daarnaast brengt Fie graag tijd door met
vrienden en familie en is ze altijd in voor het samen ontdekken van nieuwe koffietentjes in de Nijmeegse binnenstad.
Het mooier maken van de wereld met gedragsverandering: dat is mijn doel. Menselijk gedrag vind ik fascinerend, wat heeft geleid tot mijn achtergrond in kind- en jeugdpsychologie, sociale psychologie, en gedragsverandering.
Ik streef ernaar het makkelijker te maken om gedrag te vertonen dat zowel goed is voor ons zelf als voor de maatschappij. Zo heb ik onderzoek gedaan naar factoren die consistent sporten bevorderen en werk ik mee aan projecten rondom de energietransitie. Ik ben iemand die van aanpakken houdt en ben zeer resultaatgericht. In mijn rol binnen het team duurzaamheid en mobiliteit zet ik mijn vaardigheden in om mensen te enthousiasmeren en samen te werken aan betekenisvolle oplossingen.
Ben je op zoek naar een gedreven professional die niet terugschrikt voor een uitdaging, iemand die mensen kan mobiliseren en inspireren voor een duurzamere wereld? Laten we dan contact opnemen en samen nadenken over hoe we jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen!
Al vroeg was Thom geïnteresserd in mensen. Zijn moeder zei altijd dat hij goed kon luisteren. Daarmee bedoelde ze niet instructies opvolgen of een uitstekend gehoor maar luisteren naar inhoud. Door te luisteren, te vragen en te assoiceren probeert thom zo altijd onderliggendende drijfveren boven te halen.
Zijn zoektocht naar beweegredenen is nooit gestopt. Toen Thom de pseudowetenschappelijke documentaire serie ‘Going Ape’ zag, waarin gedrag van primaten en mensen werd vergeleken en beinvloed aan de hand van sociale experimenten, viel het kwartje. Eindelijk kon hij aan zijn vrienden laten zien waar zijn passie precies lag. Nu kan hij niet meer stoppen met het overspoelen van zijn vrienden en familie met psychologische theorien, weetjes, feitjes en tips (gevraagd of ongevraagd).
Door het volgen van zijn passie is Thom uiteindelijk bij de D&B terecht gekomen. De combinatie van het bestuderen van menselijk gedrag en vervolgens deze kennis inzetten voor het uitzoeken duurzame, gezonde en gelukkige wereld is voor Thom dan ook een droom die uit komt. Ook hoeft hij zijn vrienden en familie niet meer te vervelen met weetjes maar kan hij gewoon zijn ei kwijt bij het koffiezetapparaat.
Zo klein als ze is, zo groot is haar doel: Een wereld creëren waarin het makkelijk is om goed voor de natuur, andere mensen en onszelf te zorgen.
Janneke begon de (letterlijke) reis naar dit doel in Guatemala, waar ze in een gemeenschap ergens midden in de jungle vrijwilligerswerk deed. Hier ontdekte ze dat om echt verschil te maken, kennis van gedrag cruciaal is. Met haar achtergrond in psychologie, gedragsverandering en duurzaamheid verzamelde ze de kennis om dichter bij haar bestemming te komen. Ze is gedreven om kennis te verzamelen en te delen, zo heeft ze op scholen lesgegeven over duurzaamheid en een scan voor duurzaam gedrag ontwikkelt voor woongroepen in de zorg.
Janneke omringt zich graag met vrienden en familie en vind het heerlijk om te wandelen in de natuur. Naast kennis verzamelen houdt ze zich ook bezig met hobby’s verzamelen. Zo hoor je haar op dit moment over schilderen, yoga, piano spelen, skeeleren en salsa dansen. Wil je graag sparren over duurzaamheid en gedrag of heb je nog een leuke hobby voor de verzameling? Dan kun je bij Janneke altijd een enthousiaste reactie verwachten.
Als klein meisje voerde Lineke haar eerste gedragsonderzoek al uit op de familiekat: wat betekent het als hij zijn staart zo beweegt, en hoe kan ik hem leren niet in de gordijnen te klimmen, zonder straf uit te delen?
Met eenzelfde dosis intrinsieke motivatie kijkt Lineke ook graag naar menselijk gedrag. Tijdens haar masters Milieupsychologie en Duurzame Ontwikkeling leerde ze hoe je gedragsverandering in kan zetten voor een duurzamere wereld.
Lineke is in haar element binnen projecten waar zowel mens als dier en natuur beter van worden. Een van de leukste projecten waar ze aan werkte was een gedragsinterventie die ertoe leidde dat bezoekers van een dierenpark de loslopende dieren beter met rust lieten. Als gedragsveranderaar vindt Lineke het verder belangrijk om altijd het beste in de ander te zien. Want hoe kun je anders het beste uit de ander halen? Een campagne / gedragsinterventie vind ze pas geslaagd als het mensen uiteindelijk goed laat voelen over zichzelf en over hun nieuwe gedrag.
In haar vrije tijd danst Lineke graag, kan ze uren leren, praten en filosoferen over de zin van het bestaan en de werkingen van het universum, en probeert ze gedragsveranderingstechnieken uit op zichzelf om wat vaker op de Yoga mat te gaan staan.
In 2016 vertrok de 18-jarige student-in-spe Melanie van de Noord-Hollandse kust naar Brabant. Waarom? Omdat daar de gezelligheid te vinden is! En om Psychologie te gaan studeren. Onder de rivieren aan de universiteit van Tilburg was het namelijk mogelijk om al na 1 jaar studeren je te specialiseren in een Psychologie-stroming. Ze koos hier voor de economische psychologie, and the rest is history.
Inmiddels is Melanie bekend met het toepassen van sociaal psychologische inzichten om consumentengedrag en financiële besluitvorming te onderzoeken, te begrijpen en te beïnvloeden. Haar interesse ligt voornamelijk bij de impact van (cognitieve) schaarste, motivatie en weerstanden op gedrag en (financieel) welzijn. Haar onderzoek naar het hamstergedrag tijdens de eerste golven van de COVID-19 pandemie heeft voor haar de brug geslagen naar de wereld van gedragsverandering en -onderzoek, waardoor ze zich nu helemaal thuis voelt bij D&B.
Melanie zit niet graag stil, wat ook terug te zien in haar energieke aanpak van gedragsvraagstukken. Met haar nieuwsgierigheid en analytische blik heeft de onderzoekswereld van de sociale psychologie haar interesse gewekt, en ontdekt ze graag waarom mensen “nou precies doen wat ze doen” en hoe je dit in hun voordeel kan laten werken.
Daarnaast is Melanie ook graag in haar vrije tijd actief en zoekt ze de mensen op, hier is ze voornamelijk op het voetbalveld, bij de bootcamp, op skeelers, wandelend in de natuur of gezellig op het terras met een speciaalbiertje in de hand te vinden.
Puzzels oplossen binnen verschillende gedragsthema’s, dat is wat ik zo mooi vind aan dit vak. Tijdens mijn bachelor psychologie heb ik de stukjes van mijn eerste gedragspuzzel gelegd en werd mijn interesse voor gedragsverandering verder aangewakkerd. Vervolgens kreeg ik bij de masters Behavioural Science en Gedragsverandering meer soorten en maten puzzelstukjes aangereikt. Hierdoor vulde mijn toolbox zich, zodat ik steeds uitdagendere puzzels op kan lossen.
Als Behavior Change Talent kan ik mijn toolbox nog verder vullen en sta ik klaar om de puzzels van verschillende opdrachtgevers op te lossen, liefst met een vleugje creativiteit. Puzzels leggen doe ik echter niet alleen. Ik denk graag samen met collega’s en opdrachtgevers na, welke stukjes we het beste waar kunnen neerleggen om tot een mooi eindresultaat te komen. Zo leren wij van elkaars skills. Samen kom je verder. Bij voorkeur leg ik de puzzels voor de thema’s duurzaamheid en gezondheid. Maar ik heb een brede interesse en sta er altijd voor open om nieuwe dingen te leren. Mocht je dus hulp nodig hebben bij een uitdagende gedragspuzzel, dan kun je rekenen op mijn creativiteit, enthousiasme en gestructureerdheid. Leggen wij het volgende puzzelstukje samen neer?
Met een psycholoog als moeder en een socioloog als vader viel de appel niet ver van de boom. Al jong leerde Eva om ‘ergens aan te denken’ in plaats van ‘niet te vergeten’. Ze gelooft dat gedragsverandering de sleutel tot een mooie wereld is. De onwetendheid over factoren die ons gedrag beïnvloeden en de tegenstrijdigheid tussen wat we zeggen en doen fascineren haar.
Binnen D&B is Eva als Customer Experience Manager verantwoordelijk voor het optimaliseren van werkprocessen. Een functie die haar op het lijf geschreven is nadat ze 11 jaar als gedragswetenschapper klantreisanalyses uitvoerde voor onder andere Toeslagen, UWV en DUO. Naast haar wetenschappelijke achtergrond heeft zij ook een passie voor creatie. In 2018 haalde zij daarom ook haar diploma tot grafisch vormgever.
Naast haar werk heeft ze een grote verzameling bordspellen en is ze al jaren bezig met het schrijven van een kinderboek. Ze woont samen met haar partner Daniel, zoontje Lou, dochter Lea en hond Koffie in een zelfontworpen huis.
Zoals vele BCG’ers is Daan gefascineerd door menselijk gedrag. Op de basisschool voerde hij (zonder enige externe aansporing hiertoe) een onderzoek uit onder zijn klasgenoten en op de middelbare school verwonderde hij zich erover dat psychologie niet als vak op zich wordt aangeboden. Tijdens zijn studietijd deed hij vervolgens onder andere onderzoek naar de belichaming (embodiment) van mentale processen en de bijzonder effectieve werking van zelf-overtuiging (self-persuasion) bij het veranderen van gedrag.
Deze kennis komt Daan goed van pas bij de verschillende manieren waarop hij zich inzet voor BCG. Voor de opleidingstak Behavior Change Academy is hij actief geweest voor marketing, inhoudelijke ontwikkeling en het up-to-date houden van de psychologische kennis van onze afgestudeerden. Op dit moment zorgt hij voor de hele organisatie achter de schermen voor het soepel laten lopen van administratief-, HR- en ICT-gerelateerde processen en zet hij zijn psychologische skills in binnen Team Onderzoek van D&B.
Als Daan niet aan het werk is, houdt hij zich graag op in platenwinkels of is hij bezig met het obsessief kijken van verschillende sporten. Zowel in hobby’s als werk heeft hij als motto: hoe meer je ergens van weet, hoe leuker het wordt.
Gewapend met haar sterk moreel kompas, maatschappelijke betrokkenheid en een gezonde portie optimisme begon Daantje haar carrière. Dankzij haar achtergrond in de sociale psychologie en haar droom om bij te dragen aan een betere wereld, kwam ze al snel terecht in de wereld van de Gedragsverandering.
Binnen BCG is Daantje van alle markten thuis: dankzij haar brede interesse en leergierigheid gaat ze nieuwe thema’s en vraagstukken enthousiast te lijf. Alles met het doel om een fijne samenleving te creëren voor iedereen, waarin mensen respectvol omgaan met elkaar en hun omgeving. Dat kan soms best een uitdaging zijn, maar dat geeft Daantje juist energie. Met haar motto “je komt er pas achter of iets haalbaar is als je het probeert” en bijbehorende inzet en doorzettingsvermogen, kan ze dingen voor elkaar krijgen die vooraf te hoog gegrepen leken.
Buiten werktijd zoekt Daantje graag haar vrienden en familie op, om samen te genieten van lekker eten, een avondje filmhuis, of een competitieve spelletjesmiddag. Daarnaast is haar passie voor muziek niet te missen en is ze vaak te vinden achter haar piano, in platenwinkels en op diverse concerten en festivals. Een dag niet gezongen is een dag niet geleefd!