Over ons

Twee hoogleraren en één student in een woonkamer, zo begon D&B in 2007 als spin-off van de Radboud Universiteit Nijmegen. Prof. dr. Ap Dijksterhuis en prof. dr. Rick van Baaren, beiden gespecialiseerd in sociale psychologie, hadden hun doel scherp voor ogen: de brug slaan tussen wetenschap en praktijk, en de wereld iets mooier maken door gedragsverandering. Inmiddels streven we dit doel na met meer dan 40 gedreven psychologen!

Overzicht

Wij geloven dat gedragsverandering een krachtig middel is voor verbetering. Ga zelf maar eens na. Hoe ontstaat zwerfvuil, agressie en overgewicht? Waarom vallen er jaarlijks honderden doden in het verkeer en hoe kan het dat de aarde opwarmt? Je kunt bijna alle obstakels herleiden naar menselijk gedrag. Pas wanneer je begrijpt wat mensen beweegt, kun je een vruchtbare oplossing verzinnen. Een oplossing die de maatschappij vooruit helpt.

Behavior Change Group

Wij zijn onderdeel van de Behavior Change Group, samen met onze zusterondernemingen Behavior Change Talents en de Behavior Change Academy. We kunnen je als marktleider diensten aanbieden op het gebied van gedragsverandering voor alle lagen van je organisatie. Met D&B representeren wij de onderzoeks- en adviestak. 

Ons team

De gedragspsychologen die verantwoordelijk zijn voor ons succes.

Prof. dr. Ap Dijksterhuis

Founding partner

Prof. dr. Rick van Baaren

Founding partner

Drs. Kevin de Goede

Directeur

Drs. Gert Slob - van den Akker

Directeur

Drs. Eva Freling

Gedragspsycholoog

Drs. Luuk Bos

Gedragspsycholoog

Drs. Timon Hoitink

Gedragspsycholoog

Drs. Jorn Horstman

Gedragspsycholoog

Drs. Milou Wijnen

Gedragspsycholoog

Drs. Timo Jansen

Gedragspsycholoog

Drs. Leonie Venhoeven

Gedragspsycholoog

Drs. Lineke Hiemstra

Gedragspsycholoog

Drs. Stijn de Vries

Gedragspsycholoog

Drs. Dané Mulder

Gedragspsycholoog

Drs. Kyron Olmeijer

Gedragspsycholoog

Drs. Sabine Jansen

Gedragspsycholoog

Drs. Sterre Smeets

HR Talent Manager

Drs. Bob van Dam

Gedragspsycholoog

Drs. Guido Lammerts

Gedragspsycholoog

Drs. Kaj Bots

Gedragspsycholoog

Drs. Sjors van de Schoot

Gedragspsycholoog

Drs. Marenne Vlieg

Gedragspsycholoog

Drs. Martijn Pijs

Gedragspsycholoog

Drs. Suze Lintner

Gedragspsycholoog

Drs. Lenneke Langenhuijzen

HR medewerker

Drs. Stef Bos

Gedragspsycholoog

Drs. Thom Eisenga

Gedragspsycholoog

Janneke Koolen

Gedragspsycholoog

Drs. Gea Schonewille

Gedragspsycholoog

Drs. Daan van Someren

Interne team & Gedragspsycholoog

Drs. Diede Wijnveen

Gedragspsycholoog

Drs. Daan van Velsen

Gedragspsycholoog

Drs. Femke van Geel

Gedragspsycholoog

Drs. Anne Lanting

Gedragspsycholoog

Drs. Iris Verpaalen

Gedragspsycholoog

Drs. Fabio Severijnen

Gedragspsycholoog

Drs. Dominik Simler

Gedragspsycholoog

Drs. Sade Groot

Gedragspsycholoog

Drs. Jelle Gerritsma

Gedragspsycholoog

Dr.s Kadeem van den Broek

HR-manager

Ellen Geschiere

Financieel administratief medewerker

Paul-peeters

Drs. Paul Peeters

Gedragspsycholoog

Drs. Melanie Molenaar

Gedragspsycholoog

Drs. Daantje van der Poel

Gedragspsycholoog

Rona-van-der-dussen

Drs. Rona van der Dussen

Gedragspsycholoog

maritt-overkamp

Drs. Maritt Overkamp

Gedragspsycholoog

Dr. Mattheis van Leeuwen

Wetenschappelijk adviseur

Onze cultuur

Bij D&B hebben we hart voor ons vak, maar zeker ook voor elkaar. Er is ruimte om jezelf te kunnen zijn, samen met collega’s. Ondanks de vaak hoge werkdruk staan we altijd voor elkaar klaar, omdat we samen verder komen.

Hard werken hoeft niet vervelend te zijn. Sterker nog, zorgen dat werken leuk blijft zien wij als hét recept voor langdurig succes. Onze cultuur is daarom ons meest waardevolle bezit. Soms betekent dat samen workshops volgen en soms fanatieke potjes poker. Vaak betekent dat zonnige borrels op ons dakterras en elk jaar betekent dat een werkweek (eigenlijk werkvakantie) met het hele bedrijf.

Iedereen krijgt veel verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid. We hebben ook geen vaste werktijden. Soms is het eng om de touwtjes zo uit handen te geven, maar wij geloven dat je getalenteerde mensen de vrijheid moet geven om hun eigen beslissingen te nemen.

Dat je ze moet ondersteunen in plaats van sturen.
Op die manier ontstaan de beste ideeën.

Onze klanten

We kunnen waardevol werk doen omdat we fantastische klanten hebben. Klanten die buiten de gebaande paden durven te denken.

Vacatures

HR Medewerker (28-36u per week)

Ben jij de enthousiaste HR-medewerker die onze organisatie naar het volgende niveau tilt? Zoek niet verder want wij zijn ook op zoek naar jou!

Financieel medewerker (24-32 uur per week)
Heb jij oog voor detail, ben je goed in structuur aanbrengen in cijfers en budgetten en vind je het leuk om inhoudelijk leiding te geven? Dan ben jij degene die onze organisatie draaiende gaat houden door de cruciale financiële bedrijfsprocessen te beheren.

Diensten

Bij D&B veranderen we gedrag op verschillende manieren en in verschillende domeinen. Lees meer over onze werkwijze en expertises.

Lezingen & workshops

We spreken vaak over de fascinerende aard van gedrag. Inspirerende lezingen of praktische workshops over hoe je gedrag kunt begrijpen en veranderen.

Ap Dijksterhuis

Founding partner

Ap Dijksterhuis is hoofd van de afdeling sociale psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, hoogleraar, ondernemer, spreker, schrijver en voormalig redacteur van het gezaghebbende Science. Hij probeert met inzichten uit de wetenschappelijke psychologie de wereld te verbeteren door gedrag te veranderen en door menselijk geluk te bevorderen.

Als onderzoeker richt hij zich op de rol van onbewuste, intuïtieve processen die een rol spelen bij het nemen van beslissingen en bij creativiteit. De laatste jaren richt zijn onderzoek zich meer en meer op het begrijpen en verhogen van geluk. Hij won een handvol wetenschappelijke prijzen (waaronder de zeer prestigieuze Early Career Award van de American Psychological Association),

Ap inspireert mensen graag. Hij schreef vijf boeken: Het slimme onbewuste (2007; meer dan 100.000 exemplaren verkocht, genomineerd voor de Eureka prijs); De merkwaardige psychologie van een wijndrinker (2011); Op naar geluk (2015); Wie (niet) reist is gek (2017); en Tussen je oren (2017). HP/De Tijd riep hem een aantal jaren geleden uit tot een van de 100 meest invloedrijke Nederlanders.

Hij heeft veel liefhebberijen waaronder koken, lezen, en genieten van wijn en whisky. Zijn belangrijkste hobby is reizen. Elk jaar reist hij, het liefst met zijn vriendin Madelijn en zijn zoon Noah (15), een aantal weken, of zelfs maanden, door meer of minder exotische streken om inspiratie op te doen.

Rick van Baaren

Founding partner

Rick van Baaren (1975) is hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij, spreker en ondernemer van meerdere bedrijven en producten. Rick stond aan de basis van de gedragsveranderingstrend in Nederland door als eerste een combinatie te maken tussen beïnvloedingstechnieken en weerstanden.

Hij is een beroerde afmaker, maar een bijzonder goede starter. Rick wordt dan ook regelmatig ingehuurd wanneer men ‘iets nieuws’ wil creëren en inspiratie, strategie en visie essentiële ingrediënten zijn. Het oprichten van ’s werelds eerste masteropleiding Behavioural Change, het mede-oprichten van D&B en het vormgeven van valorisatie binnen sociale wetenschappen zijn slechts enkele voorbeelden. Intuïtief geeft Rick de juiste mensen de juiste kansen, zodat zij boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Rick is meer iemand van de achtergrond dan iemand die per se in de spotlights wil staan, maar als hij er staat worden zijn bijdragen en lezingen bijzonder hoog gewaardeerd. Vergelijk het met deze prachtige quote uit de film The Devil’s Advocate:

..don’t ever let them see you coming. That’s the gaffe my friend. You gotta keep yourself small. Innocuous. Be the little guy. You know, the nerd… the leper… shit-kickin’ surf. “…” I’m the hand up Mona Lisa’s skirt. I’m a surprise, Kevin. They don’t see me coming.”

Rick is vader van Chris en Jens.

Kevin de Goede

Directeur

Als tiener ergerde Kevin zich vaak aan menselijk gedrag. Oorlog, global warming en fans van Justin Bieber dreven hem vaak tot waanzin. Die frustratie heeft inmiddels plaats gemaakt voor fascinatie. Hij raakt niet uitgepraat over de voorspelbare irrationaliteit van gedrag en de werking van de menselijke geest. Hij gelooft dat de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag, opgelost kunnen worden met een mensgerichte aanpak.

Kevin laat zich niet snel uit het veld slaan. Hij is een echte doorzetter die uitdagingen ziet in plaats van problemen. Zijn achtergrond als sociaal psycholoog en ondernemer maakt hem tot een creatieve out-of-the-box denker met veel parate, praktisch inzetbare kennis.

Eerder enthousiasmeerde Kevin door het hele land beleidsmedewerkers en managers om meer te doen met gedragsbeïnvloeding. Zo gaf hij lezingen en workshops, en schreef hij onder andere over afvalproblematiek en het belonen van goed gedrag.

In zijn vrije tijd stopt hij zijn vrienden vol met lekker eten en als hij niet kookt, probeert hij steeds zwaardere gewichten te tillen. Het enige moment waarop Kevin echt even stil zit, is als hij een dagje uitrust in de sauna.

Gert Slob - van den Akker

Directeur

Als klein kind verwonderde Gert zich al over de wereld, hij onderwierp zijn ouders – en iedereen die in de buurt was – aan een vragenvuur om zijn nieuwsgierigheid te stillen. Al snel ontstond een fascinatie voor mensen en wat hen drijft. Hij was er vroeg bij, want op zijn 11-jarige leeftijd voerde hij al zijn eerste sociaal psychologische ‘experiment’ uit.

Na een omzwerving via de studie Industrial Design Engineering kwam hij weer terug bij zijn eerste liefde, de psychologie. Inmiddels is hij een ervaren gedragspsycholoog, maar heeft hij die drang om alles te begrijpen nog steeds. Hij is kritisch en analytisch en combineert dit met een scherpe intuïtie.

De mooiste dingen ontstaan bij Gert als hij een complex probleem onder ogen krijgt. Uit frustratie dat hij deze ‘noot’ nog niet kan kraken gaat hij op zoek naar nieuwe informatie, kennis, modellen en theorieën om de puzzel op te lossen.

Naast dat hij graag met dit soort complexe problemen bezig is, is hij een gepassioneerde verhalenverteller. In zijn verhalen neemt hij mensen mee in de wereld van gedragsverandering en probeert hij anderen te leren hoe zij verschil kunnen maken voor de wereld om hen heen.

Eva Freling

Gedragspsycholoog

Met een psycholoog als moeder en een socioloog als vader viel de appel niet ver van de boom. Al jong leerde Eva om ‘ergens aan te denken’ in plaats van ‘niet te vergeten’. Ze gelooft dat gedragsverandering de sleutel tot een mooie wereld is. De onwetendheid over factoren die ons gedrag beïnvloeden en de tegenstrijdigheid tussen wat we zeggen en doen fascineren haar.

Binnen D&B is Eva als domeinmanager verantwoordelijk voor domein Werk & Inkomen. Daarnaast werkt zij als gedragswetenschapper mee aan projecten. Met haar nieuwsgierige instelling en brede interesse ziet zij ieder project als een uitdaging, maar vooral klantreisanalyses of het ontwikkelen van interventies laten haar onderzoekershart sneller kloppen. In 2018 haalde zij daarom ook haar diploma tot grafisch vormgever.

Eerder stimuleerde zij onder andere bijstandsgerechtigden om wijzigingen door te geven, mensen met een WW uitkering om naar een gesprek te komen en debiteuren om het inkomen van hun partner door te geven. Naast haar werk heeft ze een grote verzameling bordspellen en speelt ze in een musical. Ze woont samen met haar partner Daniel, zoontje Lou en honden Kenny en Koffie in een zelfontworpen huis.

Luuk Bos

Gedragspsycholoog

Tijdens de master Gedragsverandering zette Luuk zich al in voor een beter milieu. Zo viste hij voor een betrouwbare effectmeting op koude winterdagen bananenschillen uit het restafval in een afgelegen loods. Luuk trotseerde de stank en de kou met succes: hij had bewoners ertoe bewogen hun afval beter te scheiden. Dit is tekenend voor Luuk, hij is bereid diep te gaan voor een beter milieu. Met zijn creativiteit, ondernemergeest en aanstekelijke enthousiasme weet hij ook zijn collega’s te inspireren.

Luuk coördineerde de afgelopen jaren aan afval gerelateerde projecten vanuit de Radboud Universiteit. Als docent begeleidde hij studenten Gedragsverandering bij hun afstudeerprojecten. Hoewel hij werken aan de universiteit erg gaaf en leerzaam vond, was de afstand met de praktijk en daadwerkelijke gedragverandering voor Luuk nog te groot. Deze afstand overbrugde hij door zich nu bij D&B als themacoördinator Afval & Milieu in te zetten om duurzaam gedrag te stimuleren.

Uitdagende onderzoeksprojecten, duurzame impact en tevreden opdrachtgevers vormen de basis van Luuk’s werkgeluk. Wanneer dit door een goede samenwerking tot stand komt is het plaatje pas compleet: Teamwork makes the dream work. Duurzaam gedrag stimuleren is volgens Luuk pas echt een succes als de verandering zelf ook duurzaam is. Als de verandering standhoudt.

Luuk’s groene hart klopt ook voor voetbal: sinds zijn vierde maakte hij geen dag mee zonder balcontact. Voetbal vormt wel de belangrijkste bijzaak: zijn familie, vrienden en Simone zijn de echte hoofdrolspelers in Luuk’s leven.

Timon Hoijtink

Gedragspsycholoog

Toen Timon op jonge leeftijd Indiana Jones zag, wist hij het zeker: hij zou archeoloog worden. Graven naar eeuwenoude mysterieuze objecten leek hem een waardevolle tijdsbesteding. Toen hij als vakantiekracht meehielp bij opgravingen in Elst kwam hij er echter al gauw achter dat archeologie in de praktijk een stuk minder avontuurlijk was en dat je vooral met je laarzen in de blubber zit, turend naar een donkere vlek in de aarde waar tweeduizend jaar geleden mogelijk een houten paal in de grond heeft gezeten.

Tegenwoordig graaft hij dus niet meer in de grond, maar in de hoofden van mensen op zoek naar de sleutels van gedragsverandering. Dat is eigenlijk een stuk interessanter en bovendien hoef je daarvoor niet met je voeten in een meter grondwater te staan. De interesse in geschiedenis heeft Timon echter niet verloren. Daarom kijkt hij graag naar de evolutionaire oorsprong van allerlei menselijke gedragingen om uiteindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: ‘waarom doen we wat we doen?’.

Timon is people manager en als hoofddocent verbonden aan de Behavior Change Academy. In zijn vrije tijd maakt hij graag muziek, leest hij (enge) verhalen en praat (en schrijft) hij zo nu en dan in derde persoon over zichzelf.

Jorn Horstman

Gedragspsycholoog

Als ambitieuze mede-eigenaar van D&B houdt Jorn graag het overzicht. Sinds het ontstaan van D&B is hij met veel plezier meegegroeid met het bedrijf. Tegenwoordig overziet hij de verschillende projecten die bij D&B lopen en is hij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur, samen met Milou en Jeroen.

Zijn analytische blik en inhoudelijke expertise maken hem een veelgevraagd adviseur op het gebied van gedragsbeïnvloeding. Zo helpt hij regelmatig ministeries, de provincies en gemeenten met het praktisch maken van deze kennis.

Zijn bijdrage aan fietsstimuleringsproject ‘B-Riders’ leverde hem een eervolle vermelding op bij de BX Award for Outstanding Practitioners, een internationale prijs voor het toepassen van kennis op het gebied van gedragsverandering.

Hoewel Jorn erg veel plezier aan zijn werk beleeft, gaat hij ook graag op reis. Zijn streven is om elke jaarwisseling in een nieuw land te vieren, samen met zijn vriendin. Dichter bij huis is hij vooral op zoek naar goede koffie en wordt hij blij van huilende gitaarsolo’s.

Milou Wijnen

Gedragspsycholoog

Milou vindt het interessant om mensen en hun gedrag te bestuderen zonder er veel woorden aan te wijden. Bij D&B is ze operationeel manager en partner. Ze combineert deze fulltime baan met haar professionele hobby: dansles geven. Al van jongs af aan kijkt Milou de kat uit de boom en duurt het even voor je haar leert kennen.

Met een achtergrond in sociale psychologie werkte ze in 2008 mee aan de oprichting van de unieke mastervariant Gedragsverandering aan de Radboud Universiteit. Het uitgangspunt van deze master is het praktiseren van wetenschappelijke kennis over normaal, alledaags gedrag.

Milou stroomde door naar D&B, waar ze zich parttime bezighield met bedrijfsvoering en zich deels richtte op haar andere passie: het delen en inzetten van haar kennis. Ze hielp het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie Groningen met een aanpak voor het verminderen van alcoholgerelateerde agressie, en is sinds 2014 het vaste aanspreekpunt voor Amsterdam-West voor het terugdringen van afvaloverlast. Tot haar plezier is de focus op haar operationele werkzaamheden de laatste jaren toegenomen. Ze geniet van werken op de achtergrond en het draaiende houden van de organisatie. Het contact met en de enorme gedrevenheid van haar collega’s maken het voor haar een feestje om bij D&B te werken.

Timo Jansen

Gedragspsycholoog

Timo is een enthousiaste gedragspsycholoog die gek is op het beïnvloeden van gedrag. Zijn nieuwsgierige aard helpt hem altijd de onderste steen boven te krijgen. Hij is gefascineerd door de hoeveelheid factoren die invloed hebben op gedrag. Volgens Timo kan je met de kennis over deze factoren een wijde range aan problemen aanpakken.

Na verschillende beïnvloedingstechnieken op zijn sociale omgeving te hebben toegepast, heeft Timo ervaring opgedaan in de veiligheidswereld. Daar heeft hij zich bezig gehouden met de vraag hoe je mensen motiveert om de regels na te leven door middel van gedragsbeïnvloeding. Zo heeft hij inspecteurs aangemoedigd om meer te doen met gedragswetenschappelijke kennis en heeft hij internationaal opererende haveninspecteurs wat bijgebracht over handhavingsstijlen. Hij haalt veel plezier uit het enthousiasmeren van anderen over gedragspsychologie en deelt daarbij graag zijn kennis. Aan de andere kant leert hij graag nieuwe dingen van anderen.

Als de werkdag erop zit keert Timo terug naar het centrum van Utrecht, waar hij aan het koken slaat of nieuwe restaurants verkent. Buiten het werk en het eten om vermaakt hij zich graag thuis met verschillende spellen, puzzels en raadsels onder het genot van een kop thee of een glas wijn. Tussendoor verveelt hij zijn vriendin met interessante weetjes en nutteloze feitjes.

Leonie Venhoeven

Gedragspsycholoog

Als je nieuwsgierig bent en een brede interesse hebt, kan een richting kiezen lastig zijn – daar kwam ook Leonie achter. Daarom koos ze ervoor zoveel mogelijk te leren en te doen. En dat doet ze nog steeds.

Uit al deze kennis heeft één onderwerp een speciaal plekje in Leonie’s hart: gedragspsychologie. Ze vindt het zelfs zo interessant dat ze in dit domein promoveerde. Tijdens haar promotietraject in Groningen besteedde ze vijf jaar aan het beantwoorden van de vraag waarom en wanneer mensen gelukkig worden van iets goeds doen voor het milieu. In dit onderwerp kon ze haar fascinatie kwijt voor waarom mensen doen wat ze doen, maar vooral ook waarom mensen soms niet doen wat ze zouden willen.

In haar vrije tijd leest Leonie alles wat los en vast zit. Van klassiekers als “De naam van de roos” tot de Harry Potterreeks: ze heeft ze allemaal verslonden. Ook sport ze fanatiek – of hoopt dat weer te gaan doen nu deze commitment op een openbare website staat. Voorlopig loopt ze in ieder geval regelmatig een rondje door het park met haar vriend Rick, met wie ze samenwoont in het prachtige Utrecht.

Lineke Hiemstra

Gedragspsycholoog

Als klein meisje voerde Lineke haar eerste gedragsonderzoek al uit op de familiekat: wat betekent het als hij zijn staart zo beweegt, en hoe kan ik hem leren niet in de gordijnen te klimmen, zonder straf uit te delen?

Met eenzelfde dosis intrinsieke motivatie kijkt Lineke ook graag naar menselijk gedrag. Tijdens haar masters Milieupsychologie en Duurzame Ontwikkeling leerde ze hoe je gedragsverandering in kan zetten voor een duurzamere wereld. 

Lineke is in haar element binnen projecten waar zowel mens als dier en natuur beter van worden. Een van de leukste projecten waar ze aan werkte was een gedragsinterventie die ertoe leidde dat bezoekers van een dierenpark de loslopende dieren beter met rust lieten. Als gedragsveranderaar vindt Lineke het verder belangrijk om altijd het beste in de ander te zien. Want hoe kun je anders het beste uit de ander halen? Een campagne / gedragsinterventie vind ze pas geslaagd als het mensen uiteindelijk goed laat voelen over zichzelf en over hun nieuwe gedrag. 

In haar vrije tijd danst Lineke graag, kan ze uren leren, praten en filosoferen over de zin van het bestaan en de werkingen van het universum, en probeert ze gedragsveranderingstechnieken uit op zichzelf om wat vaker op de Yoga mat te gaan staan.

Stijn de Vries

Gedragspsycholoog

Stijn had de eeuwige student kunnen zijn. Hij heeft een brede interesse en gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Gelukkig vond hij de sociale psychologie en kwam hij erachter wat hij echt wilde: menselijk gedrag bestuderen én veranderen.

Voordat Stijn bij psychologie uitkwam verdiepte hij zich in planologie. Door deze achtergrond heeft hij extra oog voor de invloeden die de bebouwde omgeving en de karakteristieken van een wijk hebben op probleemgedrag. En die kennis zet hij graag in, voornamelijk binnen het domein Mobiliteit.

Stijn kenmerkt zich door zijn optimisme en nuchterheid. Samen met zijn vriendin Janine woont hij in Arnhem. Op vrije avonden klaverjast hij graag met vrienden onder het genot van een speciaal biertje. Zodra het weekend is aangebroken bezoekt hij het liefst een voetbalwedstrijd van Vitesse. Als echte fan geniet hij van het matige spel, maar misschien nog wel meer van de heftig geëmotioneerde supporters.

Dané Mulder

Gedragspsycholoog

Dané is sinds jongs af aan al geïnteresseerd in de combinatie tussen gezondheid en het menselijk gedrag. Vroeger zwom ze op hoog niveau wedstrijden en was ze continu bezig zichzelf gemotiveerd te houden. Haar levensmotto is dan ook: ‘Pratice what you preach’.

Inmiddels combineert Dané haar passie en kennis in het domein Gezondheid & Welzijn. Ze schreef onder andere campagnestrategieën voor het stimuleren van een gezonde leefstijl, voerde onderzoek uit naar het alcoholgedrag van studenten en gaf lezingen en workshops over het stimuleren van beweging in de zorg.

Inmiddels heeft Dané het zwembad verruild voor de sportschool en kenmerkt ze zich binnen D&B als ‘het bakjes meisjes’. Als ze niet aan het sporten is, waagt ze wat dansjes op een festival of is ze haar zelfgemaakt urban jungle aan het verzorgen.

Kyron Olmeijer

Gedragspsycholoog

Andere mensen helpen, is waar Kyron blij van wordt. Als gedragspsycholoog zet hij zich dan ook het liefst in voor opdrachten met een maatschappelijk belang. Hij gelooft hierbij in het goede van de mens en dat ze soms hulp kunnen gebruiken om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Voor de Gemeente Zwolle onderzocht hij hoe je klimaatbewust gedrag kan stimuleren en zijn verfrissende kijk op dit thema leverde hem een Science-in-Practice Award op. Zijn ervaring op het gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie en de energietransitie zette hij al in voor opdrachten bij verschillende ministeries, provincies en gemeentes. Naast duurzaamheidsprojecten is Kyron ook actief binnen het thema gezondheid. Zo bedacht hij interventies om de gezondheid van monteurs in garages te verbeteren en houdt zich bezig met vraagstukken rondom het coronavirus.

In hokjes denken doet Kyron alleen bij het samenstellen van een Japanse Bento lunchbox. Door zijn Indonesische roots is het maken van een goede Nasi Goreng voor hem een eitje. Als hij vrij heeft, gaat hij graag langs bij zijn familie en vrienden in Limburg of bezoekt hij het filmhuis met zijn vriendin Noriko. Daar wisselen ze cultfilms dankbaar af met Disney-films.

Sabine Jansen

Gedragspsycholoog

Sabine heeft altijd een fascinatie gehad voor de wereld om zich heen en hoe mensen met die wereld en elkaar interacteren. Het liefst reist ze dan ook naar nieuwe, onontdekte plekken om met een onbevangen blik te leren en ervaren “hoe het zit”.

Tel bij die nieuwsgierige houding, een stevig fundament aan psychologische kennis op. Gooi daar de ontembare drang om de wereld een betere plek te maken bij en voilà: het perfecte recept voor een gedreven gedragsveranderaar.

Sabine ontwikkelde de afgelopen jaren talloze gedragsstrategieën en communicatiecampagnes voor gemeenten, ministeries en (overheids)organisaties. Het liefst bijt ze zich vast in gezondheidsvraagstukken. Zo ontwikkelde ze de nieuwe, landelijke waarschuwingstekst voor gokreclames, leidde ze de gedragsonderzoeken tijdens de corona-pilotreizen naar Rhodos en Gran Canaria en adviseerde ze verschillende grote organisaties over vitalere werknemers.

Buiten werk zoekt ze als het even kan het avontuur op. Wandelend in de bossen of met een surf- of snowboard onder haar voeten. Daarnaast vind je haar met enige regelmaat ondersteboven op een yogamat, filosoferend rond een kampvuur met vrienden of midden op de dansvloer.

Sterre Smeets

HR Talent Manager

Sterre heeft een achtergrond in bedrijfskunde en organisatieverandering. Tijdens haar studie heeft ze altijd al interesse gehad voor de mensen in een organisatie en hoe zij zich veranderen. Daarom was een rol in de HR voor haar weggelegd. Zo enthousiasmeert zij potentiële kandidaten voor het vakgebied van gedragsverandering en gaat ze met hen het gesprek aan. Mocht je ooit bij D&B komen werken? Grote kans dat je Sterre dan spreekt tijdens een sollicitatiegesprek. Daarnaast investeert zij graag in het talent van onze werknemers en denkt ze mee met HR-vraagstukken. Dit doet zij onder andere door het ontwikkelen van trainee- en opleidingsprogramma’s.

Kenmerken voor Sterre zijn haar positiviteit, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Ze laat zich niet snel uit het veld slaan en gaat graag de uitdaging aan.
 
In haar vrije tijd gaat Sterre het liefst op zoek naar nieuwe restaurants of gaat ze naar een feestje. Haar ideale weekend is een combinatie van lekker eten en leuke muziek, omringd door vrienden en familie. Met een bourgondische Bosschenaar als vriend komt dat gelukkig wel goed. Daarnaast kun je haar vinden in het bos met haar hardloopschoenen aan, in de sportschool of op de yogamat.

Bob van Dam

Gedragspsycholoog

“Jij wordt altijd zo enthousiast als je over gedrag praat” hoort Bob mensen geregeld zeggen. Gelukkig mag hij dat dan ook iedere dag doen voor D&B. De overtuiging dat kennis van menselijk gedrag de sleutel is tot verandering die ertoe doet, motiveert hem om anderen vooruit te helpen. Hierbij hecht hij veel waarde aan zowel de inhoud als het verpakken van die inhoud in een aanstekelijk verhaal.

Bob rondde zijn behavioural change master cum laude af met een originele verkeersinterventie in Amsterdam. De ervaring die hij in de jaren daarna opdeed in de reclamewereld geeft hem een creatieve kijk op het toepassen van inzichten uit de Psychologie. Via lezingen en workshops gaat hij tegenwoordig graag met anderen aan de slag om zijn gedragskennis te delen.

Bob investeert zijn geld het liefst in ervaringen en is zodra het kan te vinden op festivals, op de piste of met een backpack op zijn rug. Wildkamperen in Noorwegen heeft daarbij een speciaal plekje in zijn hart. Thuis wint hij buitenproportioneel vaak het dobbelspel Perudo; zijn vriendin gooit het op een uitzonderlijk talent. Je kunt Bob altijd bellen voor een kopje koffie of een slechte woordgrap.

Guido Lammerts

Gedragspsycholoog

Guido is een gedreven gedragspsycholoog die het leuk vindt om gedrag te analyseren. Het motiveert hem enorm om de de complexiteit van menselijk gedrag in kaart te brengen en te verklaren. Hij is gefascineerd door de hoeveelheid factoren die gedrag kunnen beïnvloeden en gelooft dat kennis over gedragsverandering essentieel is om maatschappelijke probleem aan te kunnen pakken.

Als geboren en getogen Groninger hield hij zich tijdens zijn studie bezig met de psychosociale gevolgen van de aardbevingsproblematiek in het Noorden. Daar heeft hij zich o.a. bezig gehouden met de vraag hoe je mensen kunt stimuleren om (meervoudige) schade aan hun woning te melden. Binnen D&B zet Guido zich met veel plezier in voor het domein Mobiliteit waarbinnen hij werkt aan thema’s zoals verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Hij vindt het leuk om anderen te enthousiasmeren over gedragspsychologie en deelt hierbij graag zijn kennis.

Guido is in het weekend nog regelmatig op het hockeyveld te vinden bij zijn groen-wit geblokte jeugdclub GHBS. Daarnaast stapt Guido voor zijn portie gezonde mobiliteit graag op de racefiets om met zijn vriendin, vader en zus te fietsen over het Groningse platteland, de Sallandse Heuvelrug of in de omgeving van Nijmegen. Aangestoken door het enthousiasme van hun (schoon)vader is een beklimming van de Mont Ventoux hierbij het jaarlijkse familie doel geworden.

Kaj Bots

Gedragspsycholoog

Kaj vindt het fascinerend hoe complex menselijk gedrag kan zijn. Voordat hij überhaupt nadenkt over het veranderen van gedrag, wil hij eerst door en door snappen waarom mensen doen wat ze doen. Dat vindt hij niet alleen mega interessant, hij gelooft ook dat een goede analyse de sleutel is voor duurzame gedragsverandering.

Kaj zet zich bij D&B vol enthousiasme in voor maatschappelijke problemen in het sociale domein. Zijn optimistische blik en doorzettingsvermogen komen daarbij goed van pas. Voordat hij D&B’er werd, werkte Kaj jaren bij UWV als gedragsexpert en onderzoekscoördinator. Hij boog zich over verschillende gedragsvraagstukken. Zo motiveerde hij werklozen om beter en vaker naar werk te zoeken en hielp hij hen essentiële informatie over hun sollicitaties door te geven. Ook stimuleerde hij werklozen om te solliciteren op banen waarbij ze meer kans maakten om aangenomen te worden. Met zijn bijdrage aan dit onderzoek won hij een NudgeChallenge.

Naast gedragspsychologie is muziek zijn grote passie. Of Kaj nou aan het werk is of niet, hij luistert dag in dag uit naar muziek. Dat is ook terug te zien in zijn alsmaar uitdijende platencollectie. Als hij daarnaast nog tijd overhoudt, dan kijkt hij graag films en series of gaat hij hardlopen in de prachtige Ooijpolder.

Sjors van de Schoot

Gedragspsycholoog

Sjors was als kind al heel nieuwsgierig. Nog voordat hij kon praten wees hij vragend om zich heen, benieuwd hoe alles heette. Zijn vragen zijn veranderd, maar de drang naar antwoorden is nooit verdwenen. Hij heeft een sociale antenne, oog voor detail en komt met een portie droge humor.

Voor zijn masterthesis zorgde Sjors ervoor dat studenten minder afval lieten slingeren in collegezalen. Met dit onderzoek won hij de ‘Science in Practice Award’ voor de beste thesis. Hij is blij dat hij na zijn hbo-diploma Bedrijfskunde doorstudeerde aan de universiteit, want toen ontdekte hij dat sociale psychologie en Gedragsverandering zijn passies zijn.

Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe maken we met die kennis de wereld mooier en leuker voor elkaar? Binnen het domein Afval & Milieu is hij bezig met deze vraagstukken, dat geeft hem energie. Sjors is een fanatiek hockeyer in – en trotse captain van – het eerste team van HC Oirschot. Als bourgondische Brabo geniet hij van koken, eten en alles wat daarbij komt kijken. Gelukkig is zijn vriendin Coco net zo’n levensgenieter.

Marenne Vlieg

Gedragspsycholoog

Marenne is een idealist én een doorzetter. Als INFJ droomt ze niet alleen hoe de wereld er mooier uit zou kunnen zien, maar zorgt ze voor resultaat. Hoe? Allereerst door haar analytische skills los te laten op een complex probleem. Maar het liefst maakt ze ijzersterke strategieën en creatieve campagnes. Zo deed ze bijvoorbeeld onderzoek naar de motieven van Rotterdammers om aardgasvrij te gaan wonen en ontwikkelde ze een campagne om randstedelingen voor te bereiden op overstromingen. Haar achtergrond in gedragspsychologie en communicatiewetenschappen helpt haar om te doorgronden waarom mensen doen wat ze doen én een sterke boodschap neer te zetten.

Ze is er heilig van overtuigd dat veel maatschappelijke problemen opgelost kunnen worden als we meer inzicht krijgen in menselijk gedrag. Ze haalt dan ook veel energie uit haar werk als mentor bij de postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar, waar ze professionals begeleidt bij het toepassen van gedragskennis op verandervraagstukken in hun organisaties.

Als Marenne niet werkt, spot je haar waarschijnlijk op haar racefiets, in het filmhuis, op een festival met vrienden of in de sauna. Want als groot fan en verslinder van persoonlijke ontwikkelingsboeken weet ze hoe belangrijk het is om ‘de zaag scherp te houden’ (voor de nieuwsgierigen: het 7e leiderschapsprincipe van Covey).

Martijn Pijs

Gedragspsycholoog

Van kinds af aan probeerde Martijn voor alles een verklaring te vinden. ‘’Waarom?’’ was met stip zijn lievelingswoord. Een volgende stap als onderzoeker was daarom weggelegd. Tegenwoordig is hij geïnteresseerd in de achterliggende oorzaak van menselijk gedrag. Gedrag verklaren is volgens hem noodzakelijk om gedrag te veranderen.

Na het cum laude behalen van een dubbele master economische en culturele psychologie, heeft hij zich gespecialiseerd in financieel gedrag. Voor zijn masterthesis onderzocht hij bijvoorbeeld waarom en wanneer mensen belasting ontwijken en voor het Nibud deed hij onderzoek naar financiële zelfredzaamheid. Binnen D&B zet hij zijn brede inhoudelijke kennis in om vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, milieu en werk en inkomen te onderzoeken.

In zijn vrije tijd vindt Martijn het moeilijk zijn tijd te verdelen over zijn brede interesses. Naast het maken van muziek en schilderijen, is hij tevens fervent hardloper. Daarnaast repareert hij – in het kader van duurzaamheid – kleding voor vrienden en familie, en is hij – als er nog tijd over is – graag te vinden in (moderne) musea.

Suze Lintner

Gedragspsycholoog

Lenneke Langenhuijzen

HR medewerker

Lenneke staat positief in het leven en is bijna altijd vrolijk (behalve wanneer de wekker héél vroeg gaat). Ze heeft een achtergrond in Human Resource Management en ervaring in Recruitment. Ze is graag en vaak omringd door mensen. Ze is altijd geïnteresseerd in een ander en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ze is degene die op een feestje als eerste naar onbekende toe stapt en vraagt wie diegene is, hoe het met hem of haar gaat en benieuwd is hoe hij/zij in het leven staat. Daarom dat de rol van professioneel vragensteller (recruiter) haar goed staat. Lenneke zal je waarschijnlijk als eerste spreken wanneer je aan de slag gaat bij BCG.

Kom je bij haar op bezoek? Dan zal het je aan niets te kort komen. Ze zorgt het liefst voor een uitgebreide borrelplank, lekkere drankjes een goede sfeer en gezelligheid. Ook dit vertaald zich door in het werk. Lenneke zorgt voor de onboarding van nieuwe collega’s. Ze zorgt er graag voor dat iedereen zich snel thuis voelt in de organisatie. Ze vind het belangrijk dat iedereen op zijn plek zit, lekker in zijn vel zit en goed tot zijn recht komt binnen de organisatie.

In haar vrije tijd speelt ze graag een potje hockey of staat ze in de keuken. Lenneke houdt van koken, lekker eten en alles wat daarbij komt kijken, zo is ze regelmatig te vinden in de stad voor een hapje en drankje en is ze altijd op de hoogte van nieuwste horecagelegenheden in Nijmegen.

Stef Bos

Gedragspsycholoog

Stef wist al van jongs af aan dat hij psycholoog wilde worden. Na kort op een splitsing te hebben gestaan tussen neuropsychologie en gedragsverandering, koos hij toch voor het laatste. Waarom?Impact maken en anderen helpen henzelf te helpen. Tijdens zijn stageperiode bij D&B hielp Stef middelbare scholieren. Hij stimuleerde hen om veilig over te steken door hen richting aan te laten geven op de fiets. Dit maakte het drukste kruispunt in Breda niet alleen veiliger, maar verbeterde ook de doorstroom. Toen zijn interventie ook op lange termijn succesvol bleef, kon het niet uitblijven dat Domein Mobiliteit zijn stageproject als schoolvoorbeeld gebruikte in de acquisitiefolders voor verkeersveiligheid.

Na verschillende verkeersveiligheidsprojecten, verbreedde Stef zijn horizon naar de afvalwereld. Deze verschillende thema’s hebben immers grote raakvlakken met elkaar: gedrag ontstaat voornamelijk door onbewuste drijfveren en subtiele invloeden in de omgeving. Stef vindt het fascinerend hoe kleine zetjes immense verandering teweeg kunnen brengen in deze werelden.

Verder zie (en hoor) je Stef vaak op het voetbalveld. Hij vindt scoren zo leuk dat hier altijd een orkaan van geluid bij vrijkomt. Als hij geen plannen heeft met vrienden, dan speelt hij fanat

Thom Eisenga

Gedragspsycholoog

Al vroeg was Thom geïnteresserd in mensen. Zijn moeder zei altijd dat hij goed kon luisteren. Daarmee bedoelde ze niet instructies opvolgen of een uitstekend gehoor maar luisteren naar inhoud. Door te luisteren, te vragen en te assoiceren probeert thom zo altijd onderliggendende drijfveren boven te halen.

Zijn zoektocht naar beweegredenen is nooit gestopt. Toen Thom de pseudowetenschappelijke documentaire serie ‘Going Ape’ zagwaarin gedrag van primaten en mensen werd vergeleken en beinvloed aan de hand van sociale experimenten, viel het kwartje. Eindelijk kon hij aan zijn vrienden laten zien waar zijn passie precies lag. Nu kan hij niet meer stoppen met het overspoelen van zijn vrienden en familie met psychologische theorien, weetjes, feitjes en tips (gevraagd of ongevraagd).

Door het volgen van zijn passie is Thom uiteindelijk bij de D&B terecht gekomen. De combinatie van het bestuderen van menselijk gedrag en vervolgens deze kennis inzetten voor het uitzoeken duurzame, gezonde en gelukkige wereld is voor Thom dan ook een droom die uit komt. Ook hoeft hij zijn vrienden en familie niet meer te vervelen met weetjes maar kan hij gewoon zijn ei kwijt bij het koffiezetapparaat.

Janneke Koolen

Gedragspsycholoog

Zo klein als ze is, zo groot is haar doel: Een wereld creëren waarin het makkelijk is om goed voor de natuur, andere mensen en onszelf te zorgen. 

Janneke begon de (letterlijke) reis naar dit doel in Guatemala, waar ze in een gemeenschap ergens midden in de jungle vrijwilligerswerk deed. Hier ontdekte ze dat om echt verschil te maken, kennis van gedrag cruciaal is. Met haar achtergrond in psychologie, gedragsverandering en duurzaamheid verzamelde ze de kennis om dichter bij haar bestemming te komen. Ze is gedreven om kennis te verzamelen en te delen, zo heeft ze op scholen lesgegeven over duurzaamheid en een scan voor duurzaam gedrag ontwikkelt voor woongroepen in de zorg. 

Janneke omringt zich graag met vrienden en familie en vind het heerlijk om te wandelen in de natuur. Naast kennis verzamelen houdt ze zich ook bezig met hobby’s verzamelen. Zo hoor je haar op dit moment over schilderen, yoga, piano spelen, skeeleren en salsa dansen. Wil je graag sparren over duurzaamheid en gedrag of heb je nog een leuke hobby voor de verzameling? Dan kun je bij Janneke altijd een enthousiaste reactie verwachten.

Gea Schonewille

Gedragspsycholoog

Menselijk gedrag fascineert Gea. Waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun je dat positief beïnvloeden? Ze is ervan overtuigd dat kleine dingen vaak tot grote effecten leiden. In haar werkzaamheden gaat ze dan ook op zoek naar kleine aanpassingen met groots resultaat.

Gea is open-minded, creatief, analytisch en een goede luisteraar. Haar motto: If you can’t do great things, do small things in a great way. Na haar studie Economische Psychologie in Tilburg deed ze vijf jaar ervaring op met het beïnvloeden en verklaren van financieel gedrag. Zo ontdekte ze dat de dag waarop een aanmaning wordt verstuurd een groot effect heeft op het betaalgedrag van mensen. Bij D&B wil ze haar steentje bijdragen aan een gezonde, schone, efficiënte, eerlijke, vriendelijke en vrolijke wereld. Dit doet ze in domein Nieuwe Markten.

In haar vrije tijd discussieert ze graag onder het genot van een goed glas wijn over filosofische vraagstukken, zoals: Wat is geluk? En bestaat toeval? Gea houdt ook van theater en creatief schrijven; ze is onlangs gestart met een cursus kleinkunst.

Daan van Someren

Interne team & Gedragspsycholoog

Zoals vele BCG’ers is Daan gefascineerd door menselijk gedrag. Op de basisschool voerde hij (zonder enige externe aansporing hiertoe) een onderzoek uit onder zijn klasgenoten en op de middelbare school verwonderde hij zich erover dat psychologie niet als vak op zich wordt aangeboden. Tijdens zijn studietijd deed hij vervolgens onder andere onderzoek naar de belichaming (embodiment) van mentale processen en de bijzonder effectieve werking van zelf-overtuiging (self-persuasion) bij het veranderen van gedrag.

Deze kennis komt Daan goed van pas bij de verschillende manieren waarop hij zich inzet voor BCG. Voor de opleidingstak Behavior Change Academy is hij actief geweest voor marketing, inhoudelijke ontwikkeling en het up-to-date houden van de psychologische kennis van onze afgestudeerden. Op dit moment zorgt hij voor de hele organisatie achter de schermen voor het soepel laten lopen van administratief-, HR- en ICT-gerelateerde processen en zet hij zijn psychologische skills in binnen Team Onderzoek van D&B.

Als Daan niet aan het werk is, houdt hij zich graag op in platenwinkels of is hij bezig met het obsessief kijken van verschillende sporten. Zowel in hobby’s als werk heeft hij als motto: hoe meer je ergens van weet, hoe leuker het wordt.

Diede Wijnveen

Gedragspsycholoog

Waarom doen mensen wat ze doen? Waar komt dat soms onbegrijpelijke gedrag vandaan? Zijn vragen die vaak na een uitgebreide analyse tijdens familieverjaardagen bij een kleine Diede naar boven kwamen. Het is dan ook niet gek dat zij later de master Sociale Psychologie afrondde om zich vervolgens volledig te storten op gedragsverandering. Het meest magische, maar ook het meest uitdagende aan dit vak vindt ze de vertaalslag van wetenschap naar praktijk. Dit is waar kennis en kunst samenkomen. Een goede analyse is hiervoor essentieel, is waar Diede heilig in gelooft. Voordat je gedrag kan veranderen, moet je eerst weten wat eraan ten grondslag ligt.

Duurzaamheidsgedrag doorgrondt en stimuleert ze het liefst. Ze heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar en een succesvolle pilot gedraaid om jongeren te stimuleren meer online tweedehands items te kopen. Diede gaat geen uitdaging uit de weg en duikt daarom óók graag in nieuwe thema’s en vraagstukken. De meeste energie krijgt ze van samenwerken met, en leren van haar collega’s.

Verder gaat Diede vooral zingend door het leven. Muziek maakt haar een blij mens, zowel in haar vrije tijd als tijdens het werken. De ideale dag bestaat voor Diede uit lekker eten en drinken met familie en vrienden.

Daan van Velsen

Gedragspsycholoog

Als jonge puber oefende Daan al met gedragsverandering. Hij overtuigde vrienden en collega’s om te stoppen met roken, gezonder te eten of meer te sporten. Waarom? Omdat Daan zelf ervaart dat een gezonde levensstijl hem veel energie en levensvreugde oplevert. Dat gunt hij iedereen.

 

Met een master Communicatie en Beïnvloeding leerde hij meer over de wetenschap achter gedragsverandering. Al die interessante kennis zoog hij op als een spons, en werd gelijk in de praktijk toegepast. Als communicatieadviseur hielp hij medewerkers van een grote organisatie aan een gezonde(re) leefstijl. Daar leerde Daan dat zijn optimisme, doorzettingsvermogen en creativiteit hem tot een ware oplossingsfabriek maken. Voer hem met problemen, en er rollen vanzelf praktische oplossingen uit.

 

In zijn vrije tijd is Daan het liefste aan het sporten of in de natuur. Of allebei. Hij rijdt bijvoorbeeld graag rondjes op zijn longboard, hangt aan de klimmuur of surft in een frisse Noordzee. Hij is niet echt goed in één sport, maar kan wel heel veel sporten een klein beetje.

Femke van Geel

Gedragspsycholoog

Femke vraagt zich van jongs af aan al af hoe mensen worden beïnvloed door de wereld om hen heen. Ze wil begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken om ze vervolgens te helpen om de juiste te maken.

 

Na het cum laude behalen van haar master Economic and Consumer Psychology wil ze deze kennis inzetten bij D&B om écht impact te kunnen maken. Femke gelooft erin dat ze de wereld een stukje mooier kan maken door gedragsverandering in te zetten. Binnen het thema duurzaamheid zit ze dan ook helemaal op haar plek.

 

Een borrelplank op het terras zal Femke niet snel afslaan. Verder zou je haar dansend tegen kunnen komen bij een concert of festival. En is het maken van een verre reis ook iets waar ze veel plezier uit haalt. Kenmerkend voor Femke is dat ze geen uitdaging uit de weg gaat met als motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen.’

Anne Lanting

Gedragspsycholoog

Als 17-jarig studentje stond Anne in het centrum van grote steden en kleine dorpjes de maaltijdboxen van HelloFresh te verkopen. Yup, zij was zo’n vervelde straatverkoper, tegen wie je best ‘nee’ kán zeggen, maar door wie je oprecht een box wílt. Niet door haar persoonlijkheid en verschijning (al hielp dat natuurlijk wel mee), maar door de kleine, simpele gedragstechnieken die zij toe paste. En dat is precies hoe haar interesse in gedragsverandering is ontstaan. Deze interesse leidde tot een masterdiploma Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie, and now we’re here!

Anne observeert graag, het liefst met een biertje in haar hand op het terras, en vraagt zich dagelijks af: waarom doen mensen wat ze doen en waarom doen ze niet gewoon altijd wat goed voor hen en de wereld is? Waar ze graag graaft naar drijfveren en motieven van anderen, kent ze die van haarzelf heel goed. “Met inzichten in en kennis van gedrag mensen helpen het juiste te doen, voor zichzelf en voor de wereld, is het mooiste dat er is. Dat drijft mij.”

D&B sluit helemaal aan bij Anne’s drive. Hier kan ze haar creativiteit kwijt in het bedenken van interventies en bijdragen aan een veiligere, duurzamere én gezondere leefwereld. Wat wil een mens nog meer?! Anne wilt in ieder geval impactvol resultaat, zichtbaar en een beetje snel als dat kan. Bij Team Mobiliteit zit zij daarvoor helemaal op haar plek.

Kenmerkend aan Anne is haar enthousiasme, kritische blik en vermogen om in mogelijkheden te denken. In haar vrije tijd is ze vaak op het voetbalveld te vinden en ze is onwijs goed in het missen van dé beslissende goal. Daarnaast gaat ze graag op pad met ‘t Wijffie, haar zeilboot, en is ze altijd te porren voor een goede borrelplank en een potje Risk. Wie durft?

Iris Verpaalen

Gedragspsycholoog

Iris ziet het als uitdaging om de wereld een stukje beter te maken. Het leukste aan het werken met gedragsverandering vindt ze het vertalen van complexe vraagstukken naar grijpbare patronen. In haar aanpak vindt ze het belangrijk om het perspectief te zoeken van de mensen achter het gedrag, en oog te hebben voor hun persoonlijke beleving.

Naast haar werk voor BCG promoveert Iris aan de Radboud Universiteit op ‘weerstand tegen innovaties’ en doceert ze aan de master Behaviour Change en de bachelor Psychologie. Ze heeft onderzoekspublicaties op het gebied van sociale psychologie, en won in 2021 de wetenschappelijke Christine Mohrmann beurs.

Binnen BCG en Happiness Lab heeft ze interventies, training en onderzoek verzorgd over duurzame inzetbaarheid. Ze is een vraagbaak voor collega’s op het gebied van welzijn en onderzoek doen.

Haar creativiteit kan ze kwijt in muziek maken, dansen en tekenen. ’s Ochtends gaat ze graag hardlopen in de Ooijpolder, en ’s avonds is ze verdiept in een boek of probeert ze nieuwe hobby’s uit. Ze is gek op het historische Nijmegen, carnaval in Brabant, en reizen door de hele wereld.

Fabio Severijnen

Gedragspsycholoog

Fabio houdt ervan zich ergens volledig in te verdiepen en te verklaren waarom dingen nou echt werken zoals ze werken. “Dat is gewoon zo” neemt hij geen genoegen mee. Dat je andere mensen hiermee kan helpen en de wereld een stukje beter kan maken, maakt het allemaal nog wat mooier. Zo gaf hij bijvoorbeeld tijdens zijn studie leiding in een koffiebar, en besloot hij volledig in de wereld van koffie te duiken zodat hij dit aan andere collega’s kon leren.

Tijdens zijn bachelor Psychologie ontdekte hij dat hij alles interessant vond, zolang je maar leerde hoe menselijk gedrag tot stand komt. Het is dan ook geen verrassing dat Fabio voor de master Gedragsverandering ging.

Met deze achtergrond richt Fabio zich bij D&B vooral op organisatieverandering en houdt hij ervan om zich over complexe strategische vragen te buigen. Ook houdt hij ervan om over gedragsverandering te spreken en deelt met plezier zijn kennis met anderen.

Naast zijn werk verdiept Fabio zich vanaf zijn eerste voetstappen al in de muziek, trekt hij makkelijk uren uit om lekker uitgebreid te koken en geniet hij nog altijd van een perfect gezette espresso!

Dominik Simler

Gedragspsycholoog

Dominik is een gedragspsycholoog met een passie voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Hij wordt gedreven door een oneindige nieuwsgierigheid naar de drijfveren van menselijk gedrag. Hij wil theorie en praktijk samenbrengen zodat mensen hun potentieel optimaal gaan benutten. Kenmerkend aan Dominik is dat hij altijd een kritische blik werpt op zaken om zo de beste resultaten te behalen.

Sade Groot

Gedragspsycholoog

Al sinds jongs af aan hield Sade zich bezig met verschillen in mensen en menselijk gedrag. Waarom verschillen mensen? Waarom worden mensen op diverse manieren behandeld? Wat maakt dat verschillende mensen dezelfde situatie op een andere manier ervaren. Sade heeft een lichamelijke beperking die niet per se zichtbaar is. Dat maakt dat zij toen ze jong was al snel begreep dat zij volgens de maatschappij tot verschillende groepen behoorde.

Tijdens haar studie stond dan ook centraal hoe zij verschillen juist kon bekrachtigen. Daarnaast vroeg zij zich ook af wat de invloed van de sociale omgeving is. Bijvoorbeeld hoe iets wordt geframed in de media. Maar ook vragen zoals ‘Wat maakt dat patronen zich herhalen, in een individu maar ook in groepen?”.

Sade gelooft dat de grote maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan, opgelost kunnen worden met behulp van gedragsinzichten en gedragsverandering. 

Eerder hielp Sade mensen als sociaal pedagogisch hulpverlener, in het specifiek kinderen met gedragsproblematieken en vrouwen en mannen die te maken hadden met huiselijk geweld. Om op een andere manier verschil te maken heeft zij die rol ingeruild voor gedragspsycholoog. Waarbij zij o.a. beleidsmakers, universiteiten en gemeenten adviseert en ondersteunt bij een mensgerichte aanpak.  Ze vindt het daarbij ongelooflijk belangrijk dat er wordt gekeken naar en wordt gesproken met de doelgroep.

In haar vrije tijd is Sade vooral te vinden bij haar zus Ilysa en haar gezin. Tijd doorbrengen met haar neefje Lyam en nichtje Noé is haar lievelingsbezigheid. Daarnaast houdt ze van lange wandelingen, een goede serie en avondjes uiteten met vrienden.

Jelle Gerritsma

Gedragspsycholoog

Als iemand het over sport en spel heeft, is Jelle erbij. Jelle heeft een passie voor de gezondheid van de mens en zal altijd proberen iedereen verder te brengen op gebied van vitaliteit. Dat Jelle voor de master gedragsverandering op de Radboud Universiteit heeft gekozen kwam dan ook voor niemand als een verrassing. Het liefst wil hij iedereen aansporen om goed voor zichzelf te zorgen en met gedragsverandering de wereld een stukje mooier maken.

Jelle poogt om in zijn werk een brug te slaan tussen de intentie van mensen en het gedrag. Want iets willen is nog niet altijd daadwerkelijk iets doen. Met betrekking tot gezond gedrag stelt hij vaak de vraag “hoe vaak denk je wel niet om in de avond te gaan sporten, maar beland je toch weer op de bank met een zak chips?” 

Jelle heeft een kritische blik en laat zich niet gemakkelijk uit het veld slaan. Hij zal altijd handelen naar zijn eigen waarden maar verliest het menselijke aspect nooit uit het gezicht. Jelle houdt van een praktische aanpak op een theoretisch probleem.

Naast zijn fascinatie voor gedragsverandering houdt Jelle van sporten, in de natuur zijn, klussen, en koffiezetten. Tijdens de winter zul je hem van de berg af zien snowboarden of skiën, waar hij in de zomer dezelfde berg omhoog loopt.

Heb je vragen over hoe je duurzame gedragsverandering kan bewerkstelligen of over kamperen? Dan ben je bij Jelle aan het juiste adres!

Kadeem van den Broek

HR-manager

Al vanaf jongs af aan is Kadeem geïnteresseerd in mensen en de dynamiek tussen mensen. Op jonge leeftijd constateerde hij “dat er zo veel mensen in de stad rondlopen” en vroeg hij zijn moeder “wat deze mensen dan doen en hoe iedereen gelukkig kan zijn?” Jaren later heeft deze interesse geresulteerd in een studie psychologie, waarbij met name nadenken over groepsgedrag en groepsdynamiek veel energie geeft.

Na een dosis multinational ervaring, heeft Kadeem gekozen voor een kleinere, groeiende organisatie. Hier kan hij de kennis die hij heeft opgedaan implementeren en combineren met nieuwe inzichten. Een jonge, dynamische omgeving is waar Kadeem enthousiast van wordt en nieuwe uitdagingen gaat hij niet snel uit de weg.

Nieuwe dingen doen is sowieso iets wat Kadeem graag doet. Met het geloof dat je niet kunt beoordelen hoe iets is als je het nog nooit gedaan hebt, kun je hem eigenlijk overal wel voor porren. Om dit samen te doen met anderen, geeft Kadeem veel energie.

Ellen Geschiere

Financieel administratief medewerker

Ellen is financieel administratief medewerker bij D&B. Naast bureaubazin Ingeborg zorgt zij voor de afwikkeling van financiële en administratieve zaken op kantoor.

Behalve met werken bij D&B besteed Ellen haar tijd ook nog met werken in haar eigen praktijk voor Coaching en Therapie en als vrijwilliger in het Marikenhuis in Nijmegen. Met een achtergrond in de reiswereld is het niet vreemd dat de wereld verkennen een grote passie is. Als Ellen niet werkt of een reisje voorbereid/maakt is ze graag bezig met de Italiaanse taal, boeken lezen over haar vakgebied maar ook met films kijken of lekker praten over het leven met haar gezin en vrienden.

Melanie Molenaar

Gedragspsycholoog

In 2016 vertrok de 18-jarige student-in-spe Melanie van de Noord-Hollandse kust naar Brabant. Waarom? Omdat daar de gezelligheid te vinden is! En om Psychologie te gaan studeren. Onder de rivieren aan de universiteit van Tilburg was het namelijk mogelijk om al na 1 jaar studeren je te specialiseren in een Psychologie-stroming. Ze koos hier voor de economische psychologie, and the rest is history. 

Inmiddels is Melanie bekend met het toepassen van sociaal psychologische inzichten om consumentengedrag en financiële besluitvorming te onderzoeken, te begrijpen en te beïnvloeden. Haar interesse ligt voornamelijk bij de impact van (cognitieve) schaarste, motivatie en weerstanden op gedrag en (financieel) welzijn. Haar onderzoek naar het hamstergedrag tijdens de eerste golven van de COVID-19 pandemie heeft voor haar de brug geslagen naar de wereld van gedragsverandering en -onderzoek, waardoor ze zich nu helemaal thuis voelt bij D&B.

Melanie zit niet graag stil, wat ook terug te zien in haar energieke aanpak van gedragsvraagstukken. Met haar nieuwsgierigheid en analytische blik heeft de onderzoekswereld van de sociale psychologie haar interesse gewekt, en ontdekt ze graag waarom mensen “nou precies doen wat ze doen” en hoe je dit in hun voordeel kan laten werken.

Daarnaast is Melanie ook graag in haar vrije tijd actief en zoekt ze de mensen op, hier is ze voornamelijk op het voetbalveld, bij de bootcamp, op skeelers, wandelend in de natuur of gezellig op het terras met een speciaalbiertje in de hand te vinden.

Daantje van der Poel

Gedragspsycholoog

Gewapend met haar sterk moreel kompas, maatschappelijke betrokkenheid en een gezonde portie optimisme begon Daantje haar carrière. Dankzij haar achtergrond in de sociale psychologie en haar droom om bij te dragen aan een betere wereld, kwam ze al snel terecht in de wereld van de Gedragsverandering.

Binnen BCG is Daantje van alle markten thuis: dankzij haar brede interesse en leergierigheid gaat ze nieuwe thema’s en vraagstukken enthousiast te lijf. Alles met het doel om een fijne samenleving te creëren voor iedereen, waarin mensen respectvol omgaan met elkaar en hun omgeving. Dat kan soms best een uitdaging zijn, maar dat geeft Daantje juist energie. Met haar motto “je komt er pas achter of iets haalbaar is als je het probeert” en bijbehorende inzet en doorzettingsvermogen, kan ze dingen voor elkaar krijgen die vooraf te hoog gegrepen leken.

Buiten werktijd zoekt Daantje graag haar vrienden en familie op, om samen te genieten van lekker eten, een avondje filmhuis, of een competitieve spelletjesmiddag. Daarnaast is haar passie voor muziek niet te missen en is ze vaak te vinden achter haar piano, in platenwinkels en op diverse concerten en festivals. Een dag niet gezongen is een dag niet geleefd! 

Mattheis van Leeuwen

Wetenschappelijk adviseur

Dr. Mattheis van Leeuwen is onderzoeker en docent gedragsverandering aan de Radboud Universiteit, hier heeft hij de eerste master opleiding gedragsverandering in Europa helpen ontwikkelen. Tevens is hij oprichter van de Postacademische Opleiding tot Gedragsveranderaar en medeoprichter van de Behavior Change Group. Hij is co-auteur van “Hidden Persuasion”.

Zijn hoofdthemathiek: Wat is de balans tussen zelfregie, ervaren vrijheid en autonomie enerzijds, en de behoefte aan groepsidentiteit, en sociale normen en waarden anderzijds? Hoe bepaalt een mens wat ‘authentiek’ gedrag is in deze complexe en veeleisende maatschappij?

Het zoekende individu vindt zichzelf niet door te denken, maar door te doen. Het is niet “I think, therefore I am”, het is “I act, therefore I become”. Mattheis poogt in zijn werk een brug te slaan tussen intentie en gedrag.