Update: nieuw rapport WRR over beleid op basis van gedragskennis

De wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid (WRR) publiceerde onlangs een nieuw rapport: ‘Weten is nog geen doen. Een realistisch perspectief op redzaamheid.’

De WRR is een raad van hoogleraren uit verschillende wetenschappelijke disciplines die de regering adviseert over belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals veiligheid en participatie.

In dit nieuwe rapport pleit de WRR voor beleid op basis van gedragskennis. Ofwel beleid dat niet alleen aansluit op het kennisvermogen van mensen, maar ook op het ‘doenvermogen’. Die aansluiting mist nu vaak schrijft de WRR: ‘Er bestaat een behoorlijk verschil tussen wat van burgers wordt verwacht en wat zij daadwerkelijk aankunnen.’ Hierdoor mislukken pogingen om gedrag te sturen regelmatig.

We gaan er vaak ten onrechte vanuit dat juiste kennis automatisch leidt tot actie. Maar: weten is nog geen doen! Als je doelgroep weet hoe ze haar afval op moet ruimen of hoe ze energie kan besparen, kunnen factoren als stress of verleidingen in de omgeving (zoals vrienden die wel afval op de grond gooien) er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze dit toch niet doet.

Effectief beleid is dan ook beleid dat rekening houdt met de aard van menselijk gedrag en de factoren die het beïnvloeden.

Deze boodschap van de WRR sluit naadloos aan bij de missie waar wij ons inmiddels al bijna 10 jaar voor inzetten; de wereld een fijnere plek maken door in te spelen op de aard van menselijk gedrag. We geloven namelijk dat je bijna alle maatschappelijke problemen kunt herleiden naar menselijk gedrag en dat je gedrag pas kunt sturen als je begrijpt wat mensen drijft, zoals de WRR ook benadrukt.

Benieuwd naar het mooie rapport van de WRR en/of wil je het misschien gebruiken om anderen in je organisatie te overtuigen van het belang van gedragskennis? Hier lees je het hele rapport en de samenvatting. Geen zin of tijd om te lezen? In dit filmpje van vijf minuten worden de belangrijkste punten besproken.

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Downloading new knowledge

Mis geen waardevolle inzichten meer! Schrijf je in en ontvang artikelen en andere informatie over de psychologie van gedragsverandering, ons perspectief op gedrag, beïnvloedingstechnieken, best-practices en nog veel meer.

Je kunt je op elk moment weer afmelden. Wij gaan zorgvuldig met je emailadres om en zullen nooit spam versturen. Bekijk ook onze privacyverklaring.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *