Terugblik op 2022: onze hoogtepunten

2022 was weer een bewogen jaar, waarin de zon vaak door het Hollandse wolkendek brak. We startten ons jaar fris in ons nieuwe kantoor in hartje Nijmegen. Omdat we in 2020 onze krachten bundelden met de Behavior Change Group, groeiden we als organisatie enorm. En dat vraagt meer ruimte. Want hoe knus ons monumentale pand aan de Sint Anthoniusplaats ook was, het barstte helaas uit zijn voegen. Dus verhuisden we in januari naar een groter kantoor met veel ramen, meer licht én uitzicht over het gezellige Faberplein. De perfecte plek voor elke gedragspsycholoog: van hieruit kan je de hele dag mensen observeren. 

Een mooie start van een bewogen jaar, waarin de organisatie verder groeide en we veel toffe klussen deden, onze hersenen kraakten op complexe beleidsvraagstukken en meewerkten aan impactvolle campagnes voor de Rijksoverheid. We nemen je mee op reis door onze hoogtepunten, let’s go!

We gingen naar het buitenland

Te beginnen met een letterlijke reis naar een wel heel bijzondere lezing, namelijk in Spanje! Luuk en Max reisden af naar Girona voor het internationale Waste in Progress congres. Op uitnodiging van de Catalaanse overheid mochten we een keynote verzorgen, met uiteraard als thema: gedragsverandering. De aanwezigen (overheden uit heel Europa) gaven aan dat hun ogen geopend werden en ze inzagen dat het van groot belang is om de mens centraal te stellen. De belangrijkste les die we zelf leerden: Nederland is een van de koplopers in Europa in het toepassen van gedragskennis binnen de circulaire economie.

We wonnen grote raamcontracten

Een grote mijlpaal: we wonnen opnieuw het raamcontract voor de campagne dienstverlening voor de Rijksoverheid (Dienst Publiek en Communicatie)! Samen met creatieve bureaus Open Now en TBWA vormen we DOT, waarmee we de komende jaren weer aan de slag om mooie nieuwe campagnes te maken voor de Rijksoverheid. 

Een andere raamovereenkomst die we wonnen was die voor DG Toeslagen, van het ministerie van Financiën. Vorig jaar wonnen we de raamovereenkomst voor de uitvoerende tak van Toeslagen, dit jaar ook die op beleidsniveau. Wat betekent dat? Dat we de komende jaren veel gedrags- en beleidsonderzoek gaan doen voor DG Toeslagen. En daar hebben we zin in, want we zijn ervan overtuigd dat gedragskennis in beleid van grote waarde is. 

We gingen off the radar

Naast vele serieuze raamcontracten werd er ook serieus plezier gemaakt! Traditiegetrouw gingen we met de hele organisatie een weekend weg: de befaamde Even-Geen-Werk-Break. Dit jaar vertrokken we naar een groot klooster in Duitsland, waar we samen nadachten over onze toekomstvisie, lach-, hiphop- en fotografieworkshops volgden (georganiseerd door een aantal talentvolle collega’s), wandelden in de regen, dansten op ons eigen mini-BCG-festival en de grootste ruimte van het klooster omtoverden tot bioscoop, inclusief popcorn en warme choco mit Sahne.

We maakten nieuwe plannen… en voerden ze uit

Toen was er weer genoeg energie voor nieuwe dingen! Dus vernieuwden we onze website, met een strakkere lay-out en mooie nieuwe thema’s. Want we mochten dit jaar weer belangrijke nieuwe thema’s in onze armen sluiten. Zo is ons team Gezondheid, Zorg en Welzijn flink gegroeid en zetten zij hun tanden in gezonde voeding, thuiswerken, vitaliteit en valpreventie: om er maar een paar te noemen. Voor de Hersenstichting is het team nu bezig met een groot project om mensen in beweging te krijgen met de Ommetje app.

Ook onze Behavior Change Academy had energie voor iets nieuws!  Zij lanceerden de Vervolgopleiding voor alumni, een vervolgprogramma exclusief voor alumni van de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar. Met als doel hun expertise te vergroten en vaardigheden uit te breiden, zodat ze nog beter in staat zijn om complexe gedragsveranderingstrajecten te begeleiden. De eerste lichting zit al vol!

Nee, onze collega’s van de Behavior Change Academy zaten niet stil, want ze organiseerden ook voor het eerst het Behavior Change Alumni Event, speciaal voor onze alumni. Die werden een dag ondergedompeld in nieuwe kennis over gedrag door (gast)sprekers en verschillende deelsessies.

We maakten impact met onderzoek

Onze onderzoeken werden vaak geprezen dit jaar. Om er een paar te noemen: ons onderzoek naar het aanvragen van subsidie door micro-mkb’ers werd benoemd in de kamerbrief over het inzetten van gedragskennis bij de aanpak van de klimaat- en energietransitie, als goed voorbeeld van doelgroepdifferentiatie, wat een belangrijke pijler is volgens de adviezen van gedragsexperts aan de kamer. En het Behavioral Insights Team van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reageerde vol lof op onze gedragsstrategie over tachograaffraude van vrachtwagenchauffeurs. Een belangrijk onderzoek om vermoeidheid en verminderde alertheid bij vrachtwagenchauffeurs tegen te gaan.

We investeerden in nieuw talent

Naast het toepassen van onze gedragskennis, staken we ook veel tijd in ontwikkeling van onze werknemers. We verwelkomden een nieuwe lichting Talents: Jelle, Melanie, Daantje, Janneke, Thom en Lineke. Dit is alweer lichting 5 van ons tweejarige traineeship voor jonge getalenteerde gedragsveranderaars. Inmiddels zijn ze al lekker ingeburgerd en niet meer weg te denken van de werkvloer.

Over de Talents gesproken: lichting 4 eindigde het eerste jaar van hun traineeship met het Lead Yourself weekend. Twee dagen lang stonden ze uitgebreid stil bij de vraag: ‘Waar leef ik voor?’ Door middel van opdrachten, in gesprek gaan met elkaar en introspectie kregen ze inzicht in waarom ze wel of niet naar hun waarden leven, en wat ze tegenhoudt om dat wél te doen. Ze koppelden hier concrete acties aan: ‘Welke angsten moet ik overwinnen om naar mijn waarden te leven, en hoe?’ Het was een weekend vol verbinding: met zichzelf én met elkaar.

En lichting 3 sloot hun tweejarig traject af! Wat zijn ze in twee jaar enorm gegroeid op professioneel, inhoudelijk, maar ook persoonlijk vlak. Gefeliciteerd!

En we meten, want meten is …

En we zouden onszelf geen onderzoekers mogen noemen als we de cijfertjes niet zouden benoemen: 

  • We verwelkomden 10 nieuwe collega’s! Ons interne team breidde zich uit met Hakima en Lenneke, Timon werd onder luid applaus opnieuw verwelkomd als docent en people manager (na een uitstapje van 2 jaar als docent op de HAN), we sloten 6 nieuwe Talents in onze armen en als klap op de vuurpijl breidde de Behavior Change Academy hun team aan het einde van 2022 nog uit met Eline, onze nieuwe opleidingsmedewerker. 
  • Er werden 3 baby’s geboren: Paul werd vader van Peer, Maaike sloot Emily in haar armen en Olga zette Otis op de wereld. 
  • We spraken met 5 deelsessies op de Dag van het Gedrag op 3 november.
  • 175 professionals volgde de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar van de Behavior Change Academy.
  • We rondden 250 opdrachten af!

Op naar een impactvol 2023!

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Downloading new knowledge

Mis geen waardevolle inzichten meer! Schrijf je in en ontvang artikelen en andere informatie over de psychologie van gedragsverandering, ons perspectief op gedrag, beïnvloedingstechnieken, best-practices en nog veel meer.

Je kunt je op elk moment weer afmelden. Wij gaan zorgvuldig met je emailadres om en zullen nooit spam versturen. Bekijk ook onze privacyverklaring.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *